Nem akadályozhatja meg az f+ és m+ televíziók műsorkezdését a kábelszövetségek ellenkezése, mert a konfliktusra megtalálták a megfelelő jogi megoldást - állítja az új csatornák elindítója. A két új televízió képviselője szerint a csatornák elleni tiltakozás oka, hogy előbb indulnak el olyan adókkal, amelyekhez hasonlót a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség egyik tagja, a UPC is tervez. A szövetség szerint azonban véleményük lényege az, hogy a szabályok betartása nélkül, partizánmódszerekkel senki nem kezdhet műsorszolgáltatásba.

Cáfolta az RTL Klub műsorait ismétlő f+ és m+ csatornák indulásának meghiúsulásáról szóló lapértesüléseket a két új adó műsorszolgáltatója és üzemeltetője. Az IKO Romania SRL ügyvezetője, Kökény Tamás az [origo]-nak azt mondta, a két nagy magyarországi televíziós kábelszövetség véleménye ellenére az eredetileg tervezett időpontban, szeptember 15-én, hétfőn megkezdik az adást.

 

Kökény szerint a családi programokat közvetítő m+ a gyermekműsorokra szakosodott Minimaxon látható majd, az f+ adását pedig november 1-ig hivatalosan tesztműsorként sugározzák a MusicMax adón. Az IKO Romania SRL ügyvezetője azt nyilatkozta, megtalálták a megfelelő jogi válaszokat a vitás helyzetre; a cég munkatársa szerint a szabályos sugárzást biztosító megoldásokat a két új adó indulásának napján ismertetik részletesen.

 

Az IKO Romania szeptember 11-i sajtótájékoztatóján, amelyen Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója is részt vett, elmondták, hogy az éjjel-nappal, saját sávon adó f+ filmcsatorna, a Minimax után napi hat órában jelentkező m+ pedig erőszakmentes szórakoztató családi adó lesz. Az f+ mintegy 300 ezer, az m+ pedig több mint egymillió háztartásba juthat el. A tájékoztatón azt is közölték, hogy az f+ - a Barátok közt korábbi epizódjainak vetítésével - nem egészen egy, az m+ más műsorokkal másfél órányi RTL-produkciót sugároz naponta.

 

A médiatestület korábban vizsgálatot indított, hogy kiderítse, szabályos-e az országos, földi sugárzású kereskedelmi csatorna és a tervek szerint kábelen fogható két új adó együttműködése. Ennek oka, hogy az új adók részben a kereskedelmi csatorna műsorát ismétlik, és a reklámidejüket is az RTL Klub csapata értékesíti, az RTL Klub működésére vonatkozó szerződés szerint azonban az adó nem kezdhet más műsorszolgáltatásba.

 

A piacvezető RTL Klub és a két új program készítőinek kapcsolatáról Kolosi Péter azt mondta, az mindenben megfelel a magyar jogszabályoknak és az azoknál néhány esetben szigorúbb műsorszolgáltatási szerződésüknek az ORTT-vel.

 

Az RTL Klub és az új csatornák kapcsolatán kívül az f+ és az m+ indításának más körülményei is aggályossá tehetik a szeptember 15-i műsorkezdést. A több mint 440 kábeltelevíziós szolgáltatót képviselő két hazai szakmai szervezet, a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség, valamint a Magyar Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetség szeptember 11-i közleménye szerint a kábeltelevíziós szolgáltató csak olyan műsort továbbíthat a hálózatán, amelyre szerződést kötött a műsorszolgáltatóval, továbbá 30 nappal korábban a műsor elosztását az ORTT-hez bejelentette, és a médiahatóság nem emelt ellene kifogást. A két nagy kábelszövetség szerint azonban ez nem történt meg, a műsorok továbbításáról szóló szerződések és az előzetes bejelentés is hiányzik.

 

A kábelszövetségek szerint ugyan elméletileg megakadályozhatnák, hogy a Minimax és Musicmax segítségével tervezett f+ és az m+ eljusson a nézőkhöz, de ez nagyon körülményes és költséges lenne.

 

Kökény Tamás, a vitát kiváltó két csatorna képviselője szerint a konfliktus oka, hogy előbb indulnak el olyan adókkal, amelyekhez hasonlót a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség egyik tagja, a UPC is tervez. A szövetség szerint azonban véleményük lényege az, hogy a szabályok betartása nélkül, partizánmódszerekkel senki nem kezdhet műsorszolgáltatásba.