A kereskedelmi tévékre jellemző, hogy műsorajánlóikban halmozott mértékben fordul elő az erőszak, a legtöbb ilyen beharangozót a tv2 és az RTL Klub tűzte műsorra - áll az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) jelentésében. Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója nagyon félrevezetőnek, ezért rossznak tartja az ORTT beszámolójában foglaltakat. Poich Lóránd, a tv2 képviselője közölte, tudomása szerint az ORTT nem elmarasztalt, hanem tényeket állapított meg az anyagban.

A két legnagyobb vételkörzetű kereskedelmi műsorszolgáltató által sugározott műsorelőzetesek majdnem fele erőszakos, míg a közszolgálati műsorszolgáltató ajánlóinak egyötöde tartalmazott valamilyen formában agressziót - tartalmazza az ORTT augusztusban készült, most közzétett tanulmányában.

 

A médiahatóság 2003. február 3-9. között vizsgálta az MTV1, a Duna TV, a tv2 és az RTL Klub műsorelőzeteseit. A kiértékelt 960 ajánló közül az ORTT 376-ot tartott erőszakos tartalmúnak.

 

A médiatörvény 2002. évi módosításait figyelembe véve - amely a beharangozók tekintetében három idősávot különböztet meg - az ajánlókat hétköznap 16-24 óra, hétvégén 8-11 óra és 16-24 óra, valamint ünnepnapokon, iskolaszünetben 8-11 óra és 16-24 óra között vizsgálták.

 

Erőszaknak tekintették a tanulmány készítői - George Gerben definíciója szerint - a testi erő nyílt alkalmazását, az illető akarata ellenére véghezvitt, kényszerített cselekvést, halál vagy fájdalom okozását, illetve az ezekkel történő fenyegetést. Az erőszakos cselekményeket megjelenítő kategóriák közé felvették a baleseteket is.

 

Az összes elkülöníthető "eseményegységhez" viszonyítva a tv2-nél azok egynegyede, az RTL Klubnál 27 százaléka volt valamilyen formában erőszakos, szemben a közszolgálati adók 5-6 százalékos arányával - írta az ORTT. A tanulmány szerint "a különösen koncentrált mértékben erőszakot tartalmazó" beharangozók az RTL Klub kínálatában számukat tekintve megközelítőleg kétszer gyakoribbak voltak, mint a konkurens keerskedelmi adó esetében. Az ajánlott korosztálytól függetlenül az RTL Klub előzeteseiben fordult elő a legtöbb erőszak - olvasható a dokumentumban, amely szerint a műsorszolgáltató a vizsgált időszakban egy esetben megsértette a médiatörvényt, ugyanis egy 16 éven felülieknek ajánlott film előzetesét a délelőtti órákban mutatta be.

 

A műsorelőzetesek agressziótartalmával kapcsolatos elemzés kiemeli, hogy 20 órától kezdődően az erőszakos ajánlók aránya drasztikusan emelkedett (65 százalékos volt), és csak 23 óra után csökkent az 50 százalékos határ alá.

 

Az erőszak ábrázolására vonatkozó felmérésből kiderült: "a vizsgált csatornák többségénél az volt a leggyakoribb eset, hogy megjelent a képen az erőszak, de az okozott sérülés, illetve a szenvedés ábrázolása nem volt hangsúlyos." Ez alól kivételt jelentett a tv2: a durva, elnyújtott, illetve kiemelt ábrázolásmód az erőszakot tartalmazó műsorelőzetesei 37 százalékára volt jellemző. "Szintén az említett kereskedelmi csatorna sajátossága, hogy gyakorta humoros formában jelenítette meg az agressziót" - áll az ORTT jelentésében.

 

Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója nagyon félrevezetőnek, ezért rossznak tartja az ORTT beszámolójában foglaltakat. Kolosi szerint a jelentés együtt vizsgálta a délután négy óra és éjfél között sugárzott műsorajánlókat, és nem vette figyelembe, hogy a médiatörvény szerint a 16 éven felülieknek szóló filmeket, azok promóciós anyagait csak 21 órától, a 18 éves korhatárú alkotásokat és azok bemutatóit pedig 22 órától sugározhatják a televíziók. "Nem igaz, hogy a legdurvább részekkel ajánljuk a produkciókat" - mondta az RTL Klub munkatársa.

 

A másik országos kereskedelmi televíziós csatorna, a tv2 programigazgatója szerint természetes dolog, hogy ezek az adók a közszolgálatiaknál több akciófilmet mutatnak be. Poich Lóránd közölte, tudomása szerint az ORTT nem elmarasztalt, hanem tényeket állapított meg az anyagban. "Eddig is ügyeltünk arra, hogy a halmozott akciótartalmú filmeket ne a gyerekműsorok után sugározzuk" - tette hozzá.