Csehországban felújították a képzeletbeli gyógyintézetről szóló tévésorozatot. A nézők október 20-tól megtudhatják, mi történt a Kórház a város szélén szereplőivel az elmúlt két évtizedben, s miként élnek napjainkban. A készítők szerint az új sorozat után az RTL Klub is érdeklődik.

A közszolgálati Cseh Televízió a múlt héten fejezte be Jaroslav Dietl Kórház a város szélén című, Magyarországon is vetített sorozatának hetedik ismétlését, s most műsorára tűzte a 2002-ben és idén forgatott, 13 részből álló újabb folytatás első darabját, amelyet október 20-án, hétfő este 8-tól sugároznak. A hetvenes és a nyolcvanas években készített eredeti sorozat huszadik, befejező részére egy hete a tévénézők 33 százaléka volt kíváncsi. Szociológusok véleménye szerint a folytatás első része még ennél is nagyobb érdeklődésre számíthat, aminek egyik oka, hogy a Kórház a város szélén - húsz év után című új sorozatban a régi arcok - egy kivétellel - mind újra megjelennek.

 

A szereplést még azok is vállalták, akik időközben felhagytak a színészettel, Ina nővér (Andrea Cunderlíková) ugyan már régen nem filmez - egy nemzetközi nagyvállalat szóvivője - de ő is azonnal vállalta a felkérést. A sorozat egyik legnépszerűbb hőse, Strossmajer doktor lesz az egyedüli, aki már nem kaphat szerepet az új folytatásban, mert ő a húsz évvel ezelőtti széria utolsó részben meghalt.

 

Ismét találkozhatunk azonban Sova főorvossal (Ladislav Chudík), aki nyugdíjasként idősek otthonában éli életét, de mint kiderül, orvosi tudására változatlanul igényt tart környezete. Sova utóda, Anton Blazej (Josef Abrhám) főorvos időközben rendezi zűrös magánéletét, s az új sorozatban a nézők már három gyermekét is láthatják, akik közül az egyik örökölte apja sebészi tehetségét. Elmaradhatatlan munkatársuk Marta Penkavová, a mindenki által csak "Galambocskának" becézett főnővér (Iva Janzurová), akinek ezúttal nem egészségügyi problémát kell megoldania: egyetlen fia cigánylányba lesz szerelmes, s minden ellenállás dacára vele is lép házasságra. A roma lányt egy fiatal egyetemi hallgató, Gabriela Csinová alakítja. Az ellenszenves karrieristaként ábrázolt Cvach doktor (Josef Vinklár) is újra színre lép. Egészen a miniszterhelyettesi rangig viszi, nem sokat változik, de azért ő is besegít, ha meg kell menteni egykori vidéki kórházát.

 

Az új történetek már a nagy társadalmi változások, a magánosítások, a széles körű átalakulás, a vadkapitalizmus időszakában játszódnak le. "A történet egyes szereplőinek jellemét, karakterének fő vonásait megőriztük, csak annyira módosultak, amennyire azt a megváltozott körülmények indokolják. Az új sorozat így a karakterek seregszemléje, de nem lesz kevésbé lesz izgalmas, mint a Jaroslav Dietl által megírt előző húsz darab" - állítja Petr Zikmund, aki az újabb tizenhárom részt rendezte és színre vitte.

 

A költségek nem voltak túlméretezettek, 75 millió korona (közel 600 millió forint), s a Cseh Televízió meg van győződve arról, hogy bőven megtérül a befektetés. A sorozat iránt ugyanis már most hatalmas az érdeklődés.

 

A szlovák Markíza kereskedelmi televízió és a lengyel állami televízió már megvették az új Kórház a város szélén-t, sőt a Markíza alig egyhetes késéssel kezdi el vetíteni. Bohuslava Holubová, a Cseh Televízió szóvivője elmondta: aláírás előtt áll a szlovén állami televízióval kötendő üzlet, s előrehaladott szakaszban vannak a tárgyalások a szerb, a bosnyák, a makedón, továbbá a német ARD és Hessische Rundfunk televíziókkal. Közlése szerint a magyar RTL Klub is érdeklődik, és a napokban tudomása szerint külön stábot küld ki, amely Pozsonyban, Prágában és néhány más helyszínen készít riportot, beszélgetést, hangulatfelvételeket a Kórház a város szélén folytatásáról.

 

Csehországban az új Kórház a város szélén műsorra tűzése után rövid időn belül regényként is megjelenik a folytatás, s már kapható a régi és az új film zenéje is.