Homofóbiával vádolják a görög tévéfelügyeletet

Részrehajlással és képmutatássa vádolják a kritikusok a görög médiahatóságot, amely a homoszexuális férfiak szerelmét nem tartja képernyőre valónak, de Madonna és Britney Spears többször bemutatott csókolózása ellen nem emelt kifogást.

Huszonötmillió forintnak megfelelő összegre büntette a görög médiafelügyelet az egyik helyi televíziót, mert az meleg férfiak csókját ábrázoló képeket engedett adásba. A Mega tévé heti tévésorozatában a görög Nemzeti Rádió- és Televíziótanács szerint a nézők "közönséges és elfogadhatatlan" jeleneteket láthattak - írta a BBC.

 

A hellén tévékritikusok közül többnek más a véleménye. Popi Diamandaku képmutató döntésnek tartja a büntetést, miután a hatóság az MTV díjkiosztó gálájának többször sugárzott felvételeit - amelyeken Britney Spears és Madonna egymással csókolózik a színpadon - szó nélkül hagyta. "A tanács azt üzeni számunkra, ... rendben, ez még tolerálható, de nem szabad túl messzire menni" - nyilatkozta a publicista.

 

Forrás: [origo]

Nagy-Britanniában enyhébben ítélték meg a hasonló jeleneteket, és a brit független televíziós bizottság nem adott helyt az egyik népszerű szappanopera jelenete miatt tiltakozók panaszának. Az Independent Television Commission egyértelműen visszautasította, hogy a heteroszexuálisok együttlétét ábrázoló jelenetekkel szemben elítélje a melegek csókjait ábrázoló felvételt.

 

A görög médiahatóság a Big Brother helyi változata elleni fellépésével 2002-ben hasonló vitát váltott ki. A testület elnöke, Vaszilisz Lambridisz elrendelte a valóságshow sugárzásának beszüntetését, mert véleménye szerint a műsor sértette a közízlést. A radikális döntést azonban a televíziótanács többi tagja később felülbírálta, és a Big Brother folytatódhatott, igaz, csak este tíz után kerülhetett képernyőre.

KAPCSOLÓDÓ CIKK