Az Atyáink a pedofíliáról

Az egyik amerikai televízió megkezdte a szereplőválogatást a római katolikus egyház egyes papjainak gyermekmolesztálási ügyeiről tervezett tévéfilmjéhez. A történet központjában a két éve kipattant bostoni botrány áll majd.

Atyáink lesz a címe a Showtime kábeltelevíziós társaság új tévéfilmjének, amely a Newsweek hetilap munkatársa, David France által a tényfeltáró könyvén alapul. A képernyőváltozat 2002-ben játszódik, amikor a Boston Globe című lap riporterei leleplezték John J Geoghant. A korábbi római katolikus pap egyik kulcsszereplője volt az Egyesült Államokban két éve elindult pedofilbotrányok sorozatának, és egy kisfiú zaklatásáért még 2002 februárjában tízéves börtönbüntetésre ítélték.

 

Az egyesült államokbeli csatornánál bejelentették, hogy az alkotás cselekménye valós eseményeket filmesít meg, de a botrány résztvevőinek neveit megváltoztatják a feldolgozásban. A Showtime elnöke, Robert Greenblatt ezt azzal magyarázta, hogy nem áll szándékukban mások kárára sikert elérni.

 

A botrányban nem csak a néhai Geoghan érintett - akit elítélése után egy börtönverekedésben megöltek -, hanem felettese, Bernard Law bíboros is, aki az ügy miatt lemondott tisztségéről.

 

Geoghan a bostoni katolikus egyházmegyében teljesített harminc éven át papi szolgálatot, és ez idő alatt több mint 130 gyermeket molesztált. Közben kiderült, hogy az egyházmegye vezetője, Bernard Law, Boston érseke tudott a pap cselekedeteiről, de nem tett feljelentést a bűncselekmények miatt, hanem csendben igyekezett "rendezni" a panaszokat úgy, hogy egyik parókiáról a másikra helyezte át a fiatal fiúk iránt érzett szexuális vonzalmain uralkodni képtelen Geoghant. Bírósági dokumentumok tanúsága szerint a bostoni katolikus egyházmegye az elmúlt 10 évben legalább 70 papja esetében rendezte csendben a fajtalankodással kapcsolatos vádakat.

 

"A közönség többsége nem is tudja, mennyire szerteágazó és összetett ez a kérdés" - hívta fel a figyelmet cégének következő műsorára Robert Greenblatt, aki azt is közölte, hogy az Atyáink rendezője Dan Curtis lesz, a tavasszal kezdődő forgatásokon pedig az alapul vett könyv szerzője is részt vesz mint tanácsadó - írta a BBC.

KAPCSOLÓDÓ CIKK