"Kell egy csapat" - idézte a Sándor Pál filmjéből szállóigévé vált mondatot Verebes István, a Hatok című új, egyórás kabaré rendezője a műsor szerdai sajtótájékoztatóján Budapesten, a Komédiás kávézóban. Az mtv-n szombaton induló műsorban - amelynek producere Sándor Pál filmrendező - Alföldi Róbert, Balázsovits Edit, Benedek Miklós, Hernádi Judit, Pindroch Csaba és Szacsvay László szórakoztatja a nagyérdeműt.

A 6OK cím Verebes ötlete Pirandello Hat szerep keres egy szerzőt című darabja nyomán - mondta Farkasházy Tivadar, a produkció "első írója". Rajta kívül a szerzőgárda tagja még Litkai Gergely, Megyesi Gusztáv, Sinkó Péter, Tóth Tibor és Verebes István.

A kabaré nem óhajt aktuális politikai témákat földolgozni, ehelyett áttételesen, szimbolikusan szól mindennapi önmagunkról. "Hiányzott egy olyan műsor, amely az élet abszurdumait taglalná" - szögezte le Verebes István.

Az adásokat fizető publikum előtt veszik föl a Tivoli Színházban. "Nincs kabaré igazi közönség nélkül" - állította Farkasházy, és hozzáfűzte: "Azokat szeretnénk megszólítani, akik gondolkodásra használják a fejüket." A kérdésre, mi lesz azokkal a művészekkel, akiket a kereskedelmi tévécsatornákhoz szerződések fűznek, Verebes elmondta: ő hat hónapig nem léphet a kabaré színpadára, de a rendezésre-írásra nem vonatkozik a moratórium.

Hernádi Juditnak sosem volt állandó szerződése az őt foglalkoztató adóval - minden alkalommal külön kontraktust írnak -, Alföldi Róbertnek pedig hivatalosan engedélyezte a 6OK-ban való közreműködést a kereskedelmi tévétársaság. Abban mindegyik művész egyetértett, hogy a műsor célja: visszaszerezni a hamisítatlan pesti műfaj, a kabaré elveszett státuszát és közönségét.