Még az idén, de legkésőbb jövő év végéig szeretné elindítani első tematikus csatornáját a Magyar Televízió - közölte Rudi Zoltán az intézmény elnöke. A köztévé vezetője úgy tervezi, elsőként a Demokrácia nevű hírcsatorna kezdi meg adását, hogy az M2-t "tehermentesítsék" a politikai tartalmaktól.

Az MTV vezetője szeretné, ha már 2004-ben elindulna a közszolgálati televízió első tematikus csatornája, de ha ez nem kivitelezhető, a Demokrácia nevű új program legkésőbb a 2005 végéig megvalósul.   Az első tematikus csatornán - amelynek terve korábban Rudi Zoltán elnöki pályázatában is szerepelt - híreket sugároznak majd, így Rudi szerint az M2 is átalakulhat, miután a politikai tartalmak jelentős része az új csatornára kerül. Az MTV elnöke azt tervezi, hogy a hírcsatorna indulását követően az M2-n elsősorban kulturális programokat láthatnak a nézők.

 

"A kultúrának, a tudásnak, a művelődésnek, a közművelődésnek, a művészeteknek, a távok-tatásnak, a színháznak, a mozinak, az irodalomnak nincs felülete az MTV-ben" - mondta Rudi Zoltán, azt várja, hogy az intézkedés után egy rétegigényeket kielégítő kettes csatorna jöhet létre.

 

Fotó: MTI
Rudi Zoltán

Rudi szerint a nemzeti főadón, az egyes csatornán pedig "mindenből a java kerülhetne képernyőre", így koncentrálná most elaprózott erejét a közszolgálati televízió.

 

"Tízmillió honfitársunk harmincmilliárd adóforintjából működik ez az intézmény, ezért minden egyes nézőnek valamit kapnia kell ettől a műsorfolyamtól; azoknak is, akik a magaskultúra iránt érdeklődnek, de azoknak is, akik szeretnének ellazulni, kikapcsolódni a képernyő előtt" - nyilatkozta a közszolgálat tévé vezetője az MTI-nek.

 

Rudi Zoltán március 5-én, az elnökké választása utáni sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy egy általános főcsatorna mellett négy tematikus csatornát szeretne indítani. Tervei szerint nosztalgia-, hír-, sport- és kulturális csatornát kellene létrehozni a közszolgálati tévé keretein belül.