Pert vesztett az RTL Klub egy rajzfilm miatt

Jogerősen elvesztette a Legfelsőbb Bíróságon az Országos Rádió és Televízió Testülettel (ORTT) szemben a Dragon Ball című rajzfilmsorozat miatt öt évvel ezelőtt indított pert az RTL Klub kereskedelmi csatornát működtető társaság, amelynek így csak a késő esti órákban van lehetősége hasonló műsorszámok bemutatására.

A Legfelsőbb Bíróság május 26-án hozta meg jogerős döntését, de azt a médiahatósághoz csak a napokban juttatta el írásban - közölte Vékony Éva, az ORTT szóvivője.

 

A médiatestület még 1998 júliusában hozta meg döntését a műsorszám az évi és egy évvel korábbi sugárzásával kapcsolatban, megállapítva, hogy a Dragon Ball című rajzfilm sérti a médiatörvény azon előírásait, amelyek szerint nem lehet az erőszakos magatartást kiskorúak elé követendő példaként állítani, valamint "a kiskorúak személyiségfejlődésére súlyosan ártalmas műsorszám közzététele tilos".

 

Vékony Éva elmondta, hogy a döntés meghozatala előtt készült médiahatósági szakértői vélemény szerint a széria" tartós folyamatossággal ömleszti a tömény és legdurvább agressziót a gyermekműsor nézőre", s abban "egymás hatását felerősítve, egyszerre vannak jelen az agresszió különböző, de egyenként is károsan ható formái". A szakvélemény szerint a műsorszámban egyszerre érhető tetten a fizikai és a verbális agresszió, valamint a lelki kényszer és a félelemben tartás, és "a filmek pszichedelikus hatásúak lehetnek, felajzott lelkiállapotot válthatnak ki, hallucinációként hathatnak".

 

Az RTL Klub a következő évben, 1999-ben - hétköznap délutánonként - a Dragon Ball Z. című sorozatot sugározta, amelyben az ORTT monitoring szolgálatának megállapítása szerint a cselekmény lényege "a folyamatos öldöklés". Az eset miatt a médiahatóság a társaságot a sorozat sugárzásának megszüntetésére és kötbérfizetésre kötelezte. Az ORTT határozata szerint a rajzfilmsorozat játékos formában fogadtatja el a nézőkkel az erőszakot.

 

A szóvivő elmondta, a televízió mindkét határozatot bíróságon támadta meg, míg a médiahatóság - 1999 májusában - e döntéseit oly módon változtatta meg, hogy azokban a rádiózásról és televíziózásról szóló törvény azon passzusára hivatkozik, amely szerint az ilyen típusú műsorszámokat csak éjjel 11 és hajnali 5 óra között lehet bemutatni.

 

A kereskedelmi csatorna 1999. április 23. óta nem sugározza a Dragon Ball rajzfilmsorozatot, mert a kereskedelmi csatorna úgy döntött: az ORTT és az RTL Klub között folyó polgári per jogerős bírósági határozatáig szünetelteti a rajzfilm vetítését.

 

Az RTL Klub akkori PR és marketing igazgatója, Szabó Stein Imre a döntést kommentálva annak idején úgy nyilatkozott, "a bírósági ítéletig, a felesleges konfliktusok elkerülése érdekében jobbnak láttuk, ha levesszük a képernyőről a sorozatot, de ezt természetesen átmeneti megoldásnak tekintjük". "Rengetegen telefonálnak be hozzánk, és a műsor további vetítését kérik, sok iskolában aláírásgyűjtést kezdtek a gyerekek. Mindennek ellenére megvárjuk a bírósági döntést. Ha az a javunkra szól, újra műsorra tűzzük a Dragon Ballt" - nyilatkozta az RTL Klub akkori marketing igazgatója, aki szerint a rajzfilm nem közvetít negatív értékeket." Az ősi vallásokban is meglévő gondolatokra épül. Eszmei alapja, hogy a jó és a rossz harcából mindig a jó kerül ki győztesen" - mondta korábban Szabó Stein.

 

Az RTL Klub programigazgatóját, Kolosi Péter egyelőre nem nyilatkozott a bírósági ítéletről.

KAPCSOLÓDÓ CIKK