Új magyar tévé indul a Délvidéken

A vajdasági szórványmagyarság igényeinek kielégítésére Mozaik néven új magyar nyelvű televízió kezdi meg működését még az idén - közölte Bunyik Zoltán a szerbiai tartomány oktatási és kulturális minisztere, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke.

Bunyik szerint a Mozaik Alapítvány úgy döntött, hogy televíziós műsorszórást indít a Dél-Bácskában, Közép- és Dél-Bánságban, illetve a Szerémségben élő szórványmagyarság részére.

 

A televízió nem kereskedelmi és nem is állami, hanem "civil" lesz: a médiumot a Mozaik Alapítvány fogja működtetni, amelyet egy évvel ezelőtt hoztak létre magánszemélyek, a délvidéki szórványmagyarság támogatására.

 

Egyelőre nem teljesen megoldott a Góbor Zoltán újvidéki építészmérnök vezette médiaprojekt finanszírozása, de Bunyik szerint a kezdeményezők Szerbiában és más európai országokban keresnek támogatást a tévé beindításához. Azt tervezik, hogy a műsorszórás még az idén megkezdődik.

 

A politikus szerint a Mozaik tévé műsorai kiegészítik majd az újvidéki televízió magyar szerkesztősége által sugárzott programokat. A médium kimondottan a szórványmagyarság életéről szóló műsorokat ad majd, vagyis olyan témával kíván foglalkozni, amely hiányzik az újvidéki magyar tévé műsoraiból. A hírműsorokat a Mozaik tévé az újvidéki tévétől venné át.

 

Az új magyar televízió a Fruska Gora hegyről fogja sugározni műsorait, amelyek az újvidéki Magyar Szó lapkiadó vállalattól bérelt helyiségben készülnek majd.

KAPCSOLÓDÓ CIKK