Újabb és újabb korosztályok szoknak rá a szappanoperákra világszerte. A dél- és közép-amerikai alkotások előnyét lehetetlen behozni a piacon, gyártásuk nemcsak gyümölcsöző iparágat, hanem igazi életformát is jelent. A sorozatok felelőssége nagy: nézők millióit kell megtanítaniuk az emberi-erkölcsi normákra - vallja az egyik legnagyobb tévécsatorna kereskedelmi igazgatója.

Brazíliában hat teleregényt forgatnak egy szezonban, ezek mindegyike nem kevesebb, mint 200 részből áll, és ez csak a Globo nevű produkciós iroda és tévécsatorna teljesítménye - írja az Only Telenovelas című amerikai szaklap. Ezzel még nem is szóltunk a többi brazil filmstúdióról, valamint a venezuelaiak, a kolumbiaiak és az argentinok - no meg a mexikóiak - teljesítményéről. A dél- és közép-amerikai szappanoperák előnyét lehetetlen behozni a piacon.

A szappanopera errefelé nem egyszerűen szórakozás, hanem sok millió dollárt hozó export-iparág, mi több, életforma is. A Globo televízió csatorna, az egyik legnagyobb név a szakmában, ami elsősorban annak köszönhető, hogy kifejezetten ragaszkodik az izgalmas történetekhez, a jó forgatókönyvhöz és a megfelelő költségvetéshez. Ez azt jelenti, hogy nem spórolnak minden filléren, és akár 60 ezer dollárt is szánnak egy-egy fejezet előállítására.

 Helena Bernardi, a Globo kereskedelmi igazgatója szerint - aki a Walt Disneyt hagyta ott a Globo kedvéért - a tévécsatornának óriási a felelőssége. A szórakoztatás mellett milliókat kell megtanítaniuk a legfontosabb emberi-erkölcsi normákra, a gonoszokra és a jókra épülő, mai modern népmeséken keresztül.