Átadták az örökös tagságukról szóló diplomát a Magyar Televízió tizenkét régi munkatársának. A médium az MTV Örökös tag Alapítvány létrehozásával az erkölcsi elismerés mellett, néhány kolléga esetében, a méltatlan élethelyzet felszámolásához is hozzá szeretne járulni. A közszolgálati műsorkészítők szakszervezete vitatkozik a döntéssel. 

Az MTV örökös tagjának választották Antal Imre műsorvezetőt, Balogh Máriát, az MTV első női riporterét, Czabarka György operatőrt, Horváth Ádám rendezőt, az intézmény egykori elnökét, Kézdi Lóránt díszlettervezőt, a Delta tudományos magazint évtizedeken át vezető Kudlik Júliát, Lénárt Istvánt, a Koordinációs Főosztály volt vezetőjét, a Telesport-ot huszonkét éven át rendező Mahrer Emilt és a műsor zenei szerkesztőjét, Palást Pált, Sík Igor vezető operatőrt, Vértessy Sándor nyugalmazott főmunkatársat, valamint Vitray Tamást, a sportosztály vezetőjét.

 

Az örökös tagságról szóló diplomákat az MTV Örökös tag Alapítvány rendezvényén osztotta ki Rudi Zoltán a csatorna elnöke október 22-én, pénteken. Holub Katalin, a közszolgálati médium szóvivője elmondta, a médium által létrehozott MTV Örökös Tag Alapítvány feladata, "hogy részben törlessze régi adósságát a magyar közszolgálati televíziózás nagy öregjeivel szemben". A mindig tizenkét tagú testülethez tartozók a kitüntető címen kívül nettó kétszázezer forint életjáradék jellegű havi juttatást, valamin örökös belépőt kapnak az intézménytől.

 

"Jóllehet a választás elsősorban szakmai teljesítmény alapján történt - a menedzsment tagjai szavaztak -, néhány ember esetében az erkölcsi elismerésen túl a díj, a méltatlan élethelyzet felszámolását - de legalábbis enyhítését - is lehetővé teszi" - közölte Holub Katalin.

 

Az örökös tagságról hozott döntéssel egyetért a Közszolgálati Műsorkészítők Szakszervezetének (KÖZszolga) elnöksége is mégis úgy döntött, hogy kezdeményezi az Alternatív Örökös Tag intézményének létrehozását - közölte Matuz Gábor elnök az MTI-vel. A szakszervezeti vezető szerint habár a kitüntetettek közül senkit nem tartanak érdemtelennek a díjra, úgy gondolják, az odaítélés során "nem teljes körűen reprezentálták a Magyar Televízió elmúlt ötven évét".

 

Matuz azt is elmondta, hogy Chrudinák Alajos "furcsa, megalázó menesztése" kapcsán merült fel az ötlet, ahogy az is, hogy a külpolitikai újságíró kapja meg az alternatív díjat, noha azóta már két másik - megnevezni egyelőre nem kívánt - munkatárs is "jelölést kapott" a még nem is létező elismerésre. A KÖZszolga a jövő héten dolgozza ki részletesen az alternatív díjjal kapcsolatos elképzeléseit.

 

Az MTV Örökös tag Alapítvány kuratóriumának elnöke szerint részbe jogos a szakszervezet álláspontja, mert valóban lehetetlen tizenkét kitüntettel reprezentálni a televízió elmúlt ötven évét. "Szívem szerint akár hatvan kollégának is odaítélhettük volna az örökös tagságot, de erre most nem volt lehetőség" - nyilatkozta Hortobágyi Éva, aki azonban nem tartja elegánsnak, ha ezért valaki rossz színben tünteti fel a díjat.