Az OCÖ-nek nem műholdas cigányműsor kell

2004.10.27. 11:15

A legnagyobb lélekszámú magyarországi nemzetiség képviselő-testülete számára nem lenne elfogadható, ha a Magyar Televízió a jövőben műholdon továbbítaná a nemzetiségi műsorait - közölte az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke.

"Amennyiben az adások antennával foghatóak, az elfogadható a számunkra, más megoldás azonban nem" - mondta Kolompár Orbán ÖCÖ-elnök arra az MTI-s értesülésre, hogy a jövőben a nemzetiségi műsorok esetleg a Demokrácia csatornára kerülnének. A még csak tervekben szereplő közéleti adó, amely műholdon lenne fogható, a roma politikus szerint nem megfelelő a cigányoknak szóló műsorok terjesztésére.

 

Kolompár Orbán ezt azzal indokolta, hogy a romák jelentős hányada városok szélén, falvakban él, rossz anyagi körülmények között, és nem áll rendelkezésére az infrastruktúra a műholdon terjesztett műsorok fogadására.

 

Amíg a médiahatóság nem dönt arról, hozzájárul-e az MTV tematikus televíziós csatornáinak elindításához, a közszolgálati médium vezetése nem kíván nyilatkozni az ügyben - közölte Csorba Mária, az intézmény sajtóreferense az MTI érdeklődésére.

 

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) sajtóirodájának közlése szerint az ORTT várhatóan október 28-án, csütörtökön foglalkozik az MTV tematikus csatornák indítását célzó elképzeléseivel.

 

Fotó: MTI
Rudi Zoltán

Dobos Menyhért közéleti igazgató egy hete beszélt arról, hogy a Magyar Televízió a leendő hír- és információs csatornáján főműsoridőben biztosítana műsoridőt a nemzetiségi adásoknak; több kisebbségi vezető már akkor úgy nyilatkozott az MTI-nek: elfogadhatatlannak tartja az MTV tervét.

 

Szeptember végén Rudi Zoltán tévéelnök az országos önkormányzati elnökökkel folytatott megbeszélést, amelyen a legtöbb kisebbségi képviselő-testület vezetője úgy nyilatkozott, elfogadhatatlan számukra, hogy az MTV-n októbertől hétvége helyett munkanapokon ismételjék a nemzetiségi műsorok zömét; az MTV vezetője akkor beszélt arról, hogy a tervezett hír- és információs csatornára tennék át ezeket a műsorokat.

 

A közszolgálati médium közalapítványi kuratóriuma által 2004. március 5-én tévéelnökké választott Rudi Zoltán pályázatában az elképzelések között tematikus hír-, sport-, nosztalgia- és kulturális csatorna beindítása szerepelt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK