A BBC több részes dokumentumfilmmel akarja bővíteni a britek ismereteit a legnagyobb náci koncentrációs táborról. A lengyelországi lágerről, ahol több mint egymillió embert öltek meg, a túlélők és egykori SS-ek is beszélnek majd a filmben.

Nagy-Britannia lakosságának majdnem ötven százaléka, a fiatal korosztálynak pedig csaknem a kétharmada nem hallott Auschwitzról - ezt mutatja az a felmérés, amelyet a BBC tévé januárban induló, holokauszt-sorozata előtt készítettek a hatórás dokumentumfilm szerkesztői.

 

A brit közszolgálati televízió hárommillió fontos, azaz egymilliárd forintos költséggel készítette el hatrészes sorozatát az európai holokausztról. A műsornak, amelyet Auschwitz felszabadulásának hatvanadik évfordulóján kezdenek vetíteni, központi eleme lesz a legnagyobb náci haláltábor történetének feldolgozása, száz túlélő, köztük magyar deportáltak megszólaltatásával.

 

Laurence Rees, a producer a brit sajtónak elmondta, komoly rábeszélés után sikerült szóra bírni néhány egykori SS-t is, akiknek zöme most sem mutatott semmiféle megbánást. Még csak arra sem hivatkoztak, hogy parancsokat teljesítettek; annak idején egyszerűen helyesnek vélték, amit tettek - mondta Rees.

 

A producer, aki már készített egy nagyszabású BBC-sorozatot a nácik hatalomra kerüléséről, ugyanakkor legalább ilyen megdöbbentőnek mondta a témával kapcsolatos nagy-britanniai ismerethiányt. A BBC megbízásából, négyezer felnőtt brit állampolgár bevonásával elvégzett felmérés azt mutatta ki, hogy a felnőtt brit lakosság negyvenöt százaléka soha nem hallott az auschwitzi koncentrációs táborról. Az átlagon belül a nők, illetve a harmincöt év alatti fiatalok hatvan százaléka ismerte be, hogy nem találkozott még a lengyelországi náci nevével.

 

"Auschwitz a történelem legnagyobb tömegmészárlásának helyszíne volt, neve mégsem mond semmit sok embernek" - mondta az új BBC-s sorozat indokáról a műsor producere a Daily Telegraph című lapnak.

 

MTI/[origo]