Visszatér Linda, újra lesz Angyalbőrben

2005.02.23. 10:11

Folytatódik a nosztalgiahullám a VIASAT3-on. A Família Kft. sikere után újabb magyar televíziós klasszikusokat tűz műsorára a kereskedelmi csatorna.

A csatorna nézői március 6-tól, minden vasárnap találkozhatnak két egykori sorozat hőseivel. A nyolcvanas évek szórakoztató elemekben is gazdag magyar krimiszériája, a Linda Görbe Nórával, Szerednyey Bélával, Bodrogi Gyulával, Pécsi Ildikóval és a többiekkel tér vissza a képernyőre.

"Mindenképp nagy öröm nekem, hogy egy kereskedelmi csatorna a szárnyai alá veszi a sorozatot, és nagy odafigyeléssel közvetíti. Én sem tudtam sokáig, hogy mikor kezdődik újra, de a napokban vagy ötvenszer lement a reklámja. Sokaknak nosztalgia lesz, a mai gyerekeknek viszont talán késő a kilences kezdés" - mesélte [origo]-nak Görbe Nóra. Hozzátette, hogy 1981 és 1992 között volt igazán nagy pörgés, akkor készült klip, lemez, meg egy 52 részes tévés mesesorozat is.

"A közönség egy része nem fogadott el más karakterként, hiába próbálkoztam mással. Manapság elfogadják, ha más stílust látnak tőlem, más frizurát, de azért a szűrő gyakran ott van. Rendőrnek tartottak sokan, annak ellenére, hogy színész vagyok - így gyakran kérdezgették tőlem, hogy mi kell a felvételhez a Rendőrtiszti Főiskolára" - mondta. A művésznő nem hitte volna, hogy 2005-ben is Lindáról kell beszélni, de ezt nem is annyira bánja, hiszen egy szeretett karakter volt. Amire még igazán büszke ezzel kapcsolatban az, hogy sok sportoló jelezte neki, hogy a Linda-sorozat miatt kezdte el az önvédelmi sportokat - és sokan közülük bajnokok lettek.

Görbe Nóra nem csak színésznőként dolgozott a nyolcvanas években: a Linda-korszakban nyolc lemeze jelent meg, és több országos turnén vett részt az R-GO-val, valamint az Első Emelettel. A Bojtorjánnal több, mint ezerkétszáz élőkoncertet adott. "Mostanában pedig gyermekkoncerteket adok hébe-hóba és visszatért az életembe a színpad is. A kör ezennel bezárult, mert mégiscsak drámai főtanszakon diplomáztam" - nyilatkozta nemrég.

A Linda-sorozat sztárja, az egykoron kemény pofonokat osztogató rendőrlány megformálója manapság kifogyott a harcias csatakiáltásból - de ennek ellenére még a mai napig felköszöntik Linda-napon. A művésznő több filmben (Áramütés, Warrenné mestersége, Nyina naplója, A felnőttek furcsák néha, Omlett; Faustus doktor boldogságos pokoljárása, A rágalom iskolája, Tiszteletem, főorvos úr!, A siketfajd fészke) és rengeteg színházi darabban szerepelt, de tévés műsorvezetőként is jelentkezett korábban a Vasárnapi turmix-ban, és a 112 Bűnügyi Magazin-ban.

2002-ben régi  és új szereplőkkel újra képernyőre került a legsikeresebb magyar bűnügyi sorozat, öt új résszel. A főszereplőnő akkor is úgy érezte, hogy az új karakter sokkal közelebb áll valódi személyiségéhez, mint a nyolcvanas évekbeli Linda, hiszen felnőtt azóta, sokat változott.

A rendőrlány kalandjai mellett a Viasat 3 más műsorával is felkínálja a nosztalgiázás lehetőségét: mivel a hadkötelezettség hosszú huzavona után megszűnt az országban, a sorkatonák szintén sokszor mulatságos kalandjait már csak Karádi őrmesterrel (Usztics Mátyás), az Angyalbőrben című sorozattal eleveníthetik fel. Kálid Artúrtól Rajkai Zoltánon át Selmeczi Rolandig egy fiatal színészgenerációt ismerhetett meg annak idején a közönség a sorozatból.

Az Angyalbőrben minden vasárnap este nyolc körül lesz, a Linda részei pedig ezt követően, kilenc után kezdődnek. A csatorna illetékesei kérdésünkre elmondták, hogy a teljes sorozatot vették meg mindkettőből, így a Linda 17, az Angyalbőrben pedig 13 héten át lesz látható.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK