Linda Angyalbőrben: a lehetséges időutazás

2005.03.07. 14:41

Tegnap este a Viasat 3 a nosztalgiára építette fel az estét: előbb az Angyalbőrben című sorozat első részét ismételte meg, majd huszonhárom évvel első sugárzása után, Linda vitte földre a rosszfiúkat, szigorúan a taekwondo keretein belül.

Gát György korábbi produkciói közül kettőt ismételt tegnap este a Viasat 3: az Angyalbőrben című sorozatra még azok is nosztalgiázhattak, akik évekig rettegve bujkáltak a sorozás vagy a behívóparancs elől a sorkatonaság idején, a Linda láttán pedig egyenesen a nyolcvanas évek elejére, egy lassabb világba röppent a képzelet.

A Linda még a Kádár-korszak alatt, 1982-ben forgott, az első részben Görbe Nóra még gimnazista, pályaválasztásai problémákkal szembesülő, igen energikus tini: mellette meg feltűnik Harsányi Gábor (aki korai Mátrix-os Neoként hárítja a rúgásokat és ütéseket), az ifjú Balázs Péter, Andorai Péter, Csákányi László, a kiváló Bodrogi Gyula és a kacérkodó szomszédasszony, Pécsi Ildikó. Itt visszatér a szörnyű, kék köpenyes iskolai viselet, a folyosón iskolatejet szürcsöltek a lányok, a vécében meg a puha dobozos Malbi volt a kincs. Huszonhárom éve a rendőr azonnal kiért, amint gond adódott, 300 forint volt a helyszíni bírság csendháborításért (Linda hangosan sikoltozott). A vursliban egy lövés öt forintot kóstált, de lehetett moncsicsis matricát nyerni, jó találattal, az utcákon pedig kizárólag Ladák, Wartburgok és Trabantok pöfögtek megfontoltan. Linda ugyanúgy sárga Babettán robogott fel-alá, mint régi emlékeinkben. És ez így van jól.

A katonaélet derűs pillanataira fókuszáló sorozatot a Moho Sapiens zenéje nyitotta, Szikora Róbert muzsikája zárta: közben viszont megtudta a néző, hogy miképp kell fejben sakkozni fogdába zárva, mi a teendő egy parancsot megtagadó, érzelgős honvéddel, de a figyelmes szemlélő megtanulhatott lóversenyes fogadási technikákat is. Vidám, gondtalan, úttörőtábori hangulatot idézett a tankon bemutatott military-divatbemutató, ugyanakkor volt némi Macskajaj-os bája az árvízjelenetnek, mikor már térdig ér a víz a lepusztult kunyhóban, de lakója még a tévét bámulta. Szerednyei Béla, Usztics Mátyás, Juhász Illés, Görög László, Bárdi György, Dózsa Zoltán tűntek fel jó húsz évvel fiatalabban, egy erősen idealizált laktanyában, víg kalandok közepette, Miki egeres és Donald kacsás sátrakban - ezen pedig legfeljebb Karádi őrmester sajnálkozhatott, a nézők nem bánhatták.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK