Elgondolkodtató számok: a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjainak kevesebb, mint négy százaléka nő. Kétszázötvenkilencből mindössze kilenc. Ez a Strucc esélyegyenlőségi magazin mai témáinak egyike.

Vajon miért nem tölthetnek be bizonyos funkciókat nők a közéletben, a tudományban, a kutatásban vagy a politikában? A Magyar Országgyűlés sem büszkélkedhet túlságosan jó aránnyal: a képviselők megoszlása: 351:35. Természetesen a férfiak javára. A késő esti Strucc-ban személyes élményeiről mesél Lévai Katalin, európai parlamenti képviselő, aki elmondja, hogy sokszor bizony női terminátornak nevezték, mert célja elérésének érdekében erélyesebben lépett fel. Ugyancsak megszólal Ormos Mária, aki ritka kivételnek számít, hiszen nőként beválasztották a férfitöbbségű Akadémiára.

Téma lesz még egy roma lány esete, akitől dauer előtt pénzt kért egy fodrász, attól tartva, hogy nem kapja majd meg utólag a munkadíjat. Egy rejtett kamerás tesztből kiderül, mennyire diszkriminatívak a szépségiparban, ha történetesen roma származású a kuncsaft.

A harmadik téma a dohányzással foglalkozik: több uniós országban már tilos éttermekben dohányozni. Lehetséges, hogy Magyarországon is hasonló szabályozást vezetnek be, és a középületek, a munkahelyek után a vendéglátó-ipari egységek is tiltott övezetnek minősülnek majd. Mi lesz azokkal, akik képtelenek leszokni káros szenvedélyükről? Hol füstölöghetnek a nikotinfüggők?