Az új Kojak fekete, de nyalókázik

2005.03.25. 15:34

Ving Rhames lett az új Kojak. Az új sorozat első részét ma este vetítik az Egyesült Államokban. Hosszú évekig, 1973 és 1978 között Telly Savalas személyesítette meg Kojak figuráját: a detektív az Egyesült Államok rendőrei körében is igen népszerű, egyfajta kedvenc volt.

1994-ben egy mellékszerep hozta meg Rhames számára a nemzetközi ismertséget, amikor Quentin Tarantino Arany Pálma-díjas Ponyvaregény című kultuszfilmjében  megkapta a gengszter Marsellus Wallace szerepét. A népszerűséget meglovagolva két évvel később már Sean Connery és Catherine Zeta-Jones mellett játszott a Briliáns csapdá-ban, illetve Tom Cruise cimborájaként a Brian De Palma által rendezett Mission: Impossible-ben. Ugyanebben az évben Demi Moore testőrének szerepét is elvállalta a később hatalmasat bukott Sztriptíz-ben, ám az ő hírnevének nem ártott a film kudarca. 1997-ben pedig Nicholas Cage és John Malkovich partnereként a Fegyencjárat egyik utasa lett a fajvédő bombagyáros Diamond Dog szerepében. Még ebben az évben egy minisorozatban eljátszotta a világszerte ismert bokszmenedzser, Don King szerepét, amelyért egy évvel később átvehette a legjobb színésznek járó Golden Globe-díjat. Rhames azonban egy meghökkentő gesztussal a trófeát Jack Lemmonnak adta, mert úgy érezte, a legendás komédiás jobban rászolgált a díjra.

Két esztendővel ezután visszatért a Mission: Impossible második epizódjában, majd 2000-ben újabb vizekre evezett: a Lilo és Stitch című rajzfilm egyik figurájának kölcsönözte a hangját. Elmondása szerint ezt a most kétéves fia, Freedom kedvéért vállalta el. Két évvel később Rhames Wesley Snipes partnereként eljátszotta a nemi erőszakért elítélt nehézsúlyú bokszbajnokot, James "Ice Man" Chamberst a Vitathatatlan című börtöndrámában.

Az új Kojak egy magabiztos, elegáns, stílusos pali lesz, természetesen nyalókával. Az előzetes hírek szerint a rosszfiúk rettegnek majd tőle, a jófiúk megpróbálják utánozni, a nők pedig meg akarják szerezni maguknak. A modern Kojak karizmatikus, laza, éles eszű és zenerajongó: a New York-i detektív bűnüldözési szenvedélyéhez csak a dzsessz szeretete mérhető.

Az eredeti Kojak-sorozatot 1973 és 1978 között vették fel, elsőként az amerikai CBS vetítette a 115 részt. A cinikus humorral és eredeti problémamegoldó elképzelésekkel rendelkező Telly Savalas mellett feltűnt testvére, George Savalas is, ő Stavros detektív figuráját alakította.

A régi-új sorozatot az USA Network kábeltelevíziós társaság juttatja el a amerikai háztartások 82 százalékába, összesen 88 millió lakásba. Az első rész - melyet ma este vetítenek - várhatóan kiugró nézettséget fog elérni, mert sok tévékritikus és néző szerint pont Savalas népszerű figurája az egyik olyan jellegzetes ikon, amit nehéz mással pótolni - és sokan kíváncsiak arra, hogy vajon sikerül-e a bravúr.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK