A Nagy Könyv: négyezer regényre szavaztak eddig

2005.04.11. 14:53

Az internetes szavazás lehetősége még április 22-ig rendelkezésre áll, de egyre közeledik április 23-a, amikor a Top 100-as listát élő, televíziós adásban nyilvánosságra hozza az MTV.

Április 22-én este kilenckor kezdődik a következő, kétestés forduló, ekkor jelentik be, mely 150 regény jutott be a legjobbak közé - tudta meg az [origo] Sipos Pál főszerkesztőtől. Ekkor 75 magyar és 75 külföldi mű címe derül ki, ez a lista pedig több napilapban is megjelenik másnap. A szombati műsorban aztán kiderül, hogy melyik a magyarok kedvenc száz regénye, de a listát ekkor csak a címek szerinti abc-sorrendben teszik közzé.

"Valószínűleg három műsorvezetőnk lesz szombat este, neveket még nem mondhatok, de a legjobbakat próbáljuk megtalálni. Százötven neves vendéget várunk a műsorba. Ekkor nem csak a legjobb száz címe derül ki, hanem a 101. és a 200. hely közt végzett művek listájára is fény derül" - mondta Sipos Pál.

A www.anagykonyv.hu oldalon leadott szavazatok száma már múlt hét közepére meghaladta a 40 ezret: ez az időarányos eredmény minden várokozást felülmúl, hiszen a The Big Read (BBC) program első fordulójában beérkezett összes szavazat - a szavazólapokkal együtt - 140 ezer volt, és mint az köztudott, Nagy-Britannia jóval nagyobb népességgel rendelkező ország, mint hazánk.

Bár a Top 100-ra vonatkozóan az illetékesek még nem adhatnak ki semmilyen regénycímre és szerzőre vonatkozó információt, néhány érdekes adatot már lehet tudni:

- Jelenleg összesen 3815 könyvre érkezett szavazat, mely azt mutatja, hogy az olvasást szerető magyar lakosság érdeklődése szerteágazó.
- A külföldi és magyar regényekre leadott voksok száma nagyjából egyenlő.
- Jó hír, hogy a "nagy klasszikusok" mellett a listán szerepel jó néhány kortárs magyar író regénye is.
- A fiatal korosztály olvasásszeretetére, valamint az iskolák mozgósító erejére következtetnek az irodalmárok a listán található ifjúsági regények számából.
- A honlap napi átlagos látogató száma márciusban közel 4500 volt, az olvasókörök száma 900, továbbá 679 különböző fórumon vitatkoznak, barátkoznak, vetélkednek az olvasók.

A programhoz csatlakozott iskolák és könyvtárak (közel 3000 intézmény) a szavazatok gyűjtése mellett lelkesen belekezdett  nagy könyves programok szervezésébe is, melynek köszönhetően ANagy Könyv egyre inkább országos, sőt a határokon túlmutató mozgalommá nő. Erdély minden magyarlakta megyéjében elindult ANagy Könyv népszerűsítési akció, szavazni lehet az újságokban megjelent kivágható és a könyvtárakban, könyvesboltokban található szavazólapokon is. 

Népszerűek ANagy könyv "egypercesei", melyekben neves közéleti személyiségek beszélnek kedvenceikről. A rövidfilmek nézettsége nem csupán a tv-ben haladja meg a csatornaátlagot, de a honlapon lévő filmeket is sokan megnézik, letöltik. Izgalmas újdonságokat igérnek az április 23-i Top 100 show-műsorra - ám a részletek még nem nyilvánosak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK