A kormányzó brit Munkáspárt stratégái komolyan tartanak attól, hogy - az iraki háborút kísérő belpolitikai botrányok, a bűnözés és a bevándorlás körüli súlyos viták mellett - az egyik legnézettebb szappanopera különösen izgalmasnak ígérkező epizódja is milliókat tarthat távol a szavazóhelyiségektől a csütörtöki parlamenti választásokon.

Nagy-Britanniában mindig csütörtöki napon rendeznek minden helyi és országos népképviseleti választást, amelynek alkalmából nem hirdetnek munkaszünetet. Ez azt jelenti, hogy azoknak a választóknak a zöme, akiket egyáltalán érdekel a dolog, általában munka után, az esti órákban adja le voksát a 22 óráig nyitva tartó választóhelyiségekben.

Most azonban a BBC tévé negyven éve futó szappanopera-sorozata, a nemzeti intézménnyé fajult EastEnders az előzetes ismertetők szerint különösen mozgalmas epizódjához érkezik éppen csütörtökön: nem elég, hogy Pauline életre szóló döntést hoz, miután találkozik a kis Chloeval, de Dot néni autóvezetői leckékbe kezd, ami Derek számára hajmeresztő élményeket ígér.

A keddi The Sun előrejelzése szerint a csütörtöki epizód 9 millió nézőre számíthat, és a Labour kampánystábja attól tart, hogy sokan közülük, akik a munkából rohannak haza megnézni az új EastEnders-t, utána már nem fognak felkelni a karosszékből, hogy elsétáljanak szavazni.

Jóllehet az 1997 óta kormányzó Munkáspárt minden felmérés szerint jelentős előnnyel vezeti a támogatottsági listákat, Tony Blair miniszterelnök épp a minap arra figyelmeztette a baloldali választókat, hogy ha közülük tízből egy távol marad a szavazóhelyiségektől, az már visszahozhatja a konzervatívokat a hatalomba.

Éppen a keddi lapokban jelent meg a Labour egész oldalas kampányhirdetése, amely - a Konzervatív Párt vezérére és miniszterelnök-jelöltjére utalva - azzal riogatja a baloldal híveit, hogy "Ha otthon maradnak, Michael Howardra ébrednek" péntek reggel.