John Lennon gyilkosa, Mark Chapman még soha nem beszélt tévéműsorban a gyilkosságról, ám most egy dokumentumfilmhez sikerült megszerezni a hanganyagot.

25 éve lőtték le John Lennont New York-i háza előtt, erre az évfordulóra pedig egy különleges anyaggal, egy részletes dokumentumfilmmel készülnek a britek. Jack Jones újságíró, aki könyvet is írt a tragédiáról, több mint negyvenórányi hangfelvételt juttatott el a filmet készítő Prime Productions részére.

A Beatles volt tagjának családtagjait, barátait bizonyára felháborítja majd a műsor, ugyanis Chapman már bevallotta, hogy ezzel a gyilkossággal akart szerezni magának "egy szeletet" Lennon hírnevéből, márpedig egy újabb dokumentumfilmmel csak tovább élne a neve - holott negyedszázada követte el tettét. A tévéműsorban megszólalnak Chapman mellett szemtanúk is, akik részletesen rekonstruálják a végzetes nap eseményit.

A Channel 4 szóvivője szerint nem az a műsor célja, hogy a bűnös neve tovább fennmaradjon. "John Lennon meggyilkolásáról szól, Mark Chapman szemeivel láttatva. A műsor során megtudják a nézők, hogy mi megy át a gyilkos fejében, hogy mi a motivációja. Ez egy komoly dokumentumfilm" - mondta, kiemelvén, hogy a merénylet pszichológiai háttere érdekli a készítőket, miközben bemutatják a két személy párhuzamosan futó, ám teljesen eltérő életét.

A Channel 4 újságírók érdeklődésére elárulta, hogy sem Chapman, sem barátai vagy családtagjai nem kaptak pénzt az interjúkért. A szóvivő bevallotta, hogy sem Lennon özvegyével, Yoko Onóval, sem a zenész fiaival nem konzultált a csatorna: "Ez nem egy Lennonról szóló dokumentumfilm. Ez Mark Chapmanról szól" - magyarázkodott.

Mark Chapman 1980. december 8-án ölte meg a Beatles együttes alapítóját, egy generáció idolját; a gyilkos Lennon lakása előtt lőtte le a lemezfelvételről hazatérő zeneszerző énekest. New York állam törvényei szerint húsz év börtön után nyílt lehetősége arra, hogy feltételes szabadlábra helyezését kérje, ám próbálkozása 2004 októberében harmadszor is kudarcot vallott.