Afrikai szépségek a képernyőn

2005.06.01. 10:10

A BBC egész évben foglalkozik Afrikával, így a BBC Prime a július 2-a és 9-e közötti héten műsorra tűzött "Afrika hete" a fekete kontinenst mutatja be.

A BBC Prime kábelen és műholdon keresztül több mint 21 millió előfizetőhöz jut el Európában, a Közel-Keleten és Afrikában. 2500 órányi műsorral jelentkezik, látható lesz a Nagy-Britanniában sikerrel futó Parkinson, a Top of the Pops, az EastEnders, a The Weakest Link (Leggyengébb láncszem) és a BBC Learning (a BBC éjszakai oktatási célú műsorblokkja) is, amit a magyarországi nyelvtanárok felhasználhatnak az angol nyelv oktatása során.

A Szépségek Dél-Afrikában című dokumentumfilm például egy egykori dél-afrikai szépségkirálynő, egy terhes "duci szépségkirálynő" és egy nemzetközileg elismert dél-afrikai modell történetét követi nyomon. A lenyűgöző történetekből kiderül, hogy mit is jelent a szépség az új Dél-Afrikában.

A kövérséget Dél-Afrikában régen a gazdagság szimbólumának tekintették, de a túlsúly ma már nem divatos. Manapság már a helyiek is "nyugati módon" tekintenek a szépségre: úgy tűnik, ma már mindenki modell szeretne lenni. Eközben azonban a lányok egy része különböző étkezési zavarokban szenved, miközben szeme előtt a hőn áhított karcsúság eszményképe lebeg. A Szépségek Dél-Afrikában című dokumentumfilm ugyanúgy bemutat híres arcokat, mint a szépségipar színfalai mögött tevékenykedő, a nagyközönség számára láthatatlan embereket is. Feltűnik Vanessa Carreira (2001-ben Afrika szépe volt, jelenleg pedig modellként, TV bemondóként dolgozik), Lerato Moloi (a modellszakma egyik jelentős alakja), vagy Phindi Molefe akit 2001-ben Dél-Afrika duci szépségkirálynőjévé választottak.

Az eltérő nyugati- és afrikai szépségeszményt, valamint a XXI. századi Dél-Afrika változó arcait bemutató dokumentumfilm házigazdája Lennie James színész és drámaíró. A Szépségek Dél-Afrikában című műsor július 6-án 21 órakor és 10-én 22 órakor látható a BBC Prime Afrikai hét műsorblokkjában.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK