Több régebbi, magyar tévésorozatot tűztek műsorra a hazai csatornák a közelmúltban, főképp a Viasat 3 járt élen a Flipper Öcsire, a moncsicsire, a Duran-Depeche ellentétre is nosztalgiával gondoló harmincasok vizuális igényeinek kielégítésében. Elővettük az iskolatejet, a kék iskolaköpenyt, és leporoltunk néhány korábbi, országosan sikert arató sorozatot, abból a korból, mikor még a puhadobozos piros malbi volt a menő. Esztergályos Cecília, Kern András, Görbe Nóra, Gát György meg jól elmondják, hogy is volt régen.

"Nyolc és fél évig ment a sorozat, 1999. február 5-én fejeztük be a munkát. Nagyon jó volt, szép volt, kár, hogy már vége van. Mások rosszkedve miatt állt le a dolog, pedig én úgy terveztem, hogy 104 évesen is forgatok majd, dédnagymama akartam lenni a sorozatban. Nagyon sok ember boldog volt a Famíliával, ám mégis megszüntették" - emlékezett hol kellemes nosztalgiával, hol kissé borongósan Esztergályos Cecília az [origo] érdeklődésére.

A művésznő a Nemzeti Színházat hagyta ott a sorozat miatt, fizetés nélküli szabadságot vett ki, és a forgatás kezdetétől számítva öt éven át nem is játszott színházban. "De nem szeretnék panaszkodni. Nagyon szép volt minden. Most is játszom, a József Attila Színházban" - magyarázta.

Szép Károlyné, azaz "Anci" még ma is gyakran leül megnézni a régi epizódokat: "Persze, megnézem, ha jut rá időm. Igazából a helyzetekre emlékszem, a szövegre, a sztorikra már kevésbé. Tehetség, színészi véna kell ahhoz, hogy a rengeteg szöveget megtanuljuk, és nekünk volt aztán munkánk: én körülbelül 180 napot forgattam évente" - mesélte.

Esztergályos Cecília több régi "családtaggal" találkozik még hébe-hóba, néha telefonon beszélgetnek, alkalmanként elmennek megnézni egymás premierjeit. A színésznő szabadidejében festeget, kerámiázik, kiállításokra készül, de nem ül a tévé előtt: elmondása szerint minden új sorozatból megnéz egy-egy részt, hogy tudja, merre tart a világ.

Az első magyar szituációs komédiasorozatot, ami korábban az MTV-n futott, a Viasat 3 tűzte újra műsorára októbertől, minden hétköznap este. Az energikus, néha harsány Szépné (Esztergályos Cecília), a visszafogott botanikus férje, Károly (Ádám Tamás), tűzrőlpattant Kriszta lányuk (Xantus Barbara), a csajozós Ádám fiúk (Kárász Zénó) és a dagadt kisgyerekként kezdő ikrek (Spáh Dávid és Spáh Károly) éveken át sok család otthonában gyakran látott vendégek voltak.

Viasat 3

Akárcsak a külföldi, mára jól bejáratott szitkomokban, ahol nagy sztárok bukkannak fel a később szintén igazi csillaggá váló szereplők mellett (Brad Pitt vagy Julia Roberts a Jóbarátok-ban, hogy igazán nagyokat említsünk), a Szép család kalandjai során olyan hazai művészek tűntek fel, mint Bajor Imre, Reviczky Gábor, Juhász Illés, Dzsupin Ibolya, Nagy Zoltán, Baranyi László, Csonka András, Deborah Kim Jávor, Bod Teréz és Suka Sándor.

Gát György két hónappal ezelőtt volt az [origo] vendége, akkor a következőket mondta: '"A Família Kft. nyolc éven keresztül ment a televízióban, és akkor kezdett elfáradni, amikor a kereskedelmi csatornák megjelentek, és egy olyan napi szórakoztató folyam indult meg a műsorszolgáltatókon, hogy weekly (azaz heti) sorozattal már nem lehetett az élbolyban lenni. Az egyik napról a másikra az emberek már nem voltak képesek észben tartani az előző epizódok különlegességeit, átalakult a televíziós szórakoztatás, és ez egybeesett avval, amikor én úgy éreztem, hogy a Família Kft.-t akkor kell abbahagyni, amikor még jól megy. De azóta is nagyon sokszor ugrunk neki, hogy folytassuk, szinte nem múlik el hónap, hogy valaki ne keressen meg, ne biztatna a folytatással. Én azt gondolom, hogy lehet, hogy még 5-10 évet várni kell, de a Viasat - úgy érzem - egyáltalán nem így gondolja, és lehet, hogy elcsábulok. Hiszen az a szakmám, hogy ilyen produkciókat hozzak létre."