Piszkosul jó tizenkettő

2005.06.10. 10:07

Ismét jelentős fordulóponthoz érkezik A Nagy Könyv: a Top 100-as lista regényeiből az olvasók szavazatai alapján 2005. június 11-én este élő, egyenes adásban áll össze a nagy csapat, a "piszkosul jó tizenkettő".

A szavazólapos szavazást már lezárták, de egészen június 11-én este 7 óráig várják az internetes voksokat. Ekkor, 18 óra 54 perckor élő bejelentkezésben tudhatnak meg újabb információkat az MTV nézői, a telefonon és sms-ben történő szavazás azonban ezt követően is folytatódik, szinte a műsor végéig.

Szavazni a 06-81-601-301-es emelt díjas telefonszámon, a kiválasztott könyv azonosító kódjának megadásával lehet. A hívások bevételét a Nagy Könyv Programiroda továbbra is a hátrányos helyzetű iskolai könyvtárak támogatására fordítja. A TOP100-as lista a regények kódjával megtalálható A Nagy Könyv honlapján és a szombati napilapokban is.

Változatlan szavazókedv

Az interneten több mint 40 ezer olvasótól eddig 390 ezer szavazat érkezett. Közülük 26 ezer olvasó számít új szavazónak, vagyis az első fordulóban nem adott le szavazatot. A szavazóládákba érkezett voksok összeszámlálása jelenleg is zajlik, de az már most megbecsülhető, hogy a lelkesedés nem kisebb, mint az első fordulóban.

A szavazás mostani állása szerint számos olyan esélyes könyv várja az olvasók voksait, amely csak néhány szavazattal "csúszik le" a jelenlegi Top 12-es listáról, ezért meglepetésekre is számíthatunk az adásban. Továbbra is titkosan kezelik a helyezési sorrendet, de egy-két érdekességet már most lehet tudni:

- a jelenlegi első 12 helyezett mű éppen fele-fele arányban magyar, illetve külföldi regény

- a legelső helyen álló magyar és az első helyezett külföldi könyv közel azonos számú voksot kapott a szavazás mostani állása szerint

- a kiegyenlített versenyt az is mutatja, hogy nagyságrendjét tekintve ugyanannyi szavazat érkezett a magyar és a külföldi regényekre

- a beérkezett szavazatok 30 százaléka érkezett a jelenlegi Top 12-re: ez is bizonyítja, hogy szinte minden könyvnek van még esélye a bekerülésre.

A program

A műsor szombaton 21 óra 05 perckor kezdődik, s ez alkalomból az MTV 1-es és 2-es csatornája ismét együtt sugároz. Az este hétkor lezárt internetes szavazás után egészen 22.45-ig lehet majd telefonon és sms-ben szavazni.

A Nagy Könyv második fordulóját lezáró adás házigazdája Lévai Balázs lesz. A műsor első része azt a 100 regényt mutatja be, ezúttal sorrendben, amely a nézőktől a legtöbb szavazatot kapta az április 23-ai műsorban. A művek helyezéséről négy vendég: Horgas Eszter fuvolaművész, Gács Anna író, Lator László irodalomtörténész, Fáy Miklós kritikus beszélgetnek. A nézők az aktuális állásokról folyamatosan tájékozódhatnak majd, és a vendégek is segítenek abban, hogy könnyebben eldönthessék, mely regényeket juttassák tovább a TOP12-be.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK