A nyári leállás előtt megnéztük, miképp zajlik a forgatás a stabil kétmilliós nézőtáború első, igazi magyar szappanoperánál. Két vadonatúj helyszínt láttunk, megtudtuk, kik azok a fantomok, akik a Mátyás király téren élnek, csak soha nem látszanak, benéztünk Berényi András hűtőszekrényébe, átvizsgáltuk Tilda cédé-gyűjteményét, és belelapoztunk a Rózsa presszó étlapjába, Szőke Zoltánt hosszabban faggattuk, és megvizsgáltuk a kelléktár furcsa tartalmát. A sorozatnak nagyon jól megy, ennek megfelelően a producer ebe, Berci kutya élénk és derűs - főleg ebédidőben.

Kalamár Tamás szerint a nézettségre nincs matematikai képlet, így külön siker, hogy a sorozat hetedik éve megy. "Jól összeforrott a csapat, kicsi a mozgás. Harminc író dolgozik a sztorin, itt is kicsi a fluktuáció. Az a törekvés, hogy egyformán jó legyen minden epizód, de belátjuk, hogy nem lehet mindig ugyanazt az izgalmat, akciót hozni. Célunk az, hogy mi legyünk a televíziózás Szabó család-ja. És miért ne lehetnénk azok? Amíg van néző, akiket érdekel, addig folytatjuk" - mondta a producer.

Mivel olyan gonoszkodó kérdéseket tettünk fel, hogy eljött-e minden meghívott sztárvendég a szappanoperába, volt-e emlékezetes mélypont, miért indult be nehezen a sorozat hét éve, a producer grafikonokat mutat: nem igaz, hogy a start után több évig vergődött a Barátok közt, ugyanis pár hónap után már hozta is az elvárt nézőszámot. Kalamár Tamás hozzáteszi, hogy minden nevesebb színész, sportoló örömmel jött a sorozatba, majd mikor az ő munkájának legnehezebb részéről faggatjuk, bevallja, hogy a "sajtóval való kapcsolattartás" tekinthető annak. Értünk a szóból, kollegina lefotózza a producert és a sorozatban is szereplő Berci kutyát, majd benézünk a forgatásra.

Miklósék nappalija a helyszín, Nóra a vasalódeszkánál áll, Tóni a szennyest hozza, majd betoppan Zsolt: feltehetően a csengetést utólag vágják be. Előbb egy selyemkombinéval akad némi gond, majd Rékasi Károly feszül neki négyszer a hadarva, ingerülten előadott "Nézd át azt a rohadt szerződést!" mondatnak. Mint megtudjuk, ez nem általános: épp a Barta Zsoltot alakító színész az egyik legprofibb, akivel ritkán kell újravenni egy-egy részt. A próbák alatt megnézzük, mit hallgat a háromfősre család, de a cédétokok üresek, színes papír van bennük. Az ügyvédnő sem forgatja gyakran a polcon pihenő Magyar Törvénytárat, vagy ha igen, akkor csalódik: a keményborítású fedél alatt üres papírok lapulnak. Az asztalon "Brasil" fantázianévre keresztelt "south american whisky" (holott ott inkább a nádpálinka, a caipirinha meg ezek mennek), a cherry likőr "Criss"-típusú, a vodkás palackra meg csak ennyi van írva: "minőségi orosz vodka". Ritkán kortyolgatják, mint Szőke Zoltán is jelezte: Miklós régóta nem tölt magának odahaza, estefelé.

Fotó: Fábián Évi

Emma és az ifjú Tóni jelenete jön, egy kanapén diskurálnak, közben van időnk megnézni az Andrásék konyhájának falára kitett Matáv-számlát, nem épp mai, 1998-as. Ott hever a Napi Sport című folyóirat is, topsztori az Utolsó körben csúszott ki a címvédő. Beleolvasunk az érdekesnek ígérkező cikkbe, de erősen dadaista hatásokat mutat: "hgfhgf mnbvmnbv hgfhgf". Az idő megállt Magdi anyusék lakásában is (falvédő, képek, tapéta), valamikor 1970 körül, akkor szakadt meg a tér-idő kontinuum. Erősen figyel a stáb arra, hogy márkanevek ne látszódjanak, így az irodai fénymásoló gyártója sem olvasható. Palikáék otthonában sincs reklám, még zenekarnevek sem szerepelnek a cédéken: alaposabb vizsgálat után kiderül, hogy a fiktív Tilda "acid dance"-t, és a "best of 80" című korongot hallgatja.

A kelléktár külön helyiség, polcokon a személyes holmik, van itt minden, akárcsak egy zsibvásáron: madárkalitka, bukósisak, művirág, tollasütő, játékdömper, dínócsontváz, béna kardigán. Tovább bandukolunk, így Géza polcának átvizsgálása után kiderül, hogy Vili bácsi nagyfia H. G. Wells rajongója.

Fotó: Fábián Évi

A házban sok fantom él: ki gondolná, hogy Berényi Miklósék mellett Mészáros Ferenc (és családja), illetve Sipos Ferenc lakik? Az emeleten akad még egy feltehetően vadházasságban élő pár, a Kiss-Kelemen névtábla mögötti ajtó rejti őket, ugyanakkor az udvarra belépve, rögvest jobbra Szabó Zoltán tanyázik. A legendás kuka (minden részben legalább egy szereplő kiviszi a szemetet - sokszor ugyanazt - és megáll trécselni a szemetesnél) mellett lévő postaládákon viszont a fantomlények már nem szerepelnek.

A Rózsába nem véletlenül járnak le gyakran a szereplők, itt az étlap szerint még 300 forint egy babgulyás, a málnatorta, de egy jó adag hagymás rostélyos sem kóstál többet 850-nél, ami Pesten nem olyan rossz. A csapolt sör nem "Béke", ahogy a fanok hiszik, hanem "Pheke", a pezsgő itt "Amasing", a vörösbor (vino rosso, tehát talján) Paradiso márkájú, a presszóban kihozott kólaízű üdítő pedig egyenesen Drink It márkájú, a szilva pedig a Food Mix nevet kapta. Egyiket sem kóstoljuk meg, bár egy Pheke talán lecsúszna, de sehol a személyzet.