Barátok közt, smink nélkül

2005.06.14. 16:30

A belső forgatások általában reggel nyolc és este hét között zajlanak, a hét négy napján, keddtől péntekig. A külső forgatások esetén persze más a kép: ritkábban van, de hosszabb ideig tart egy-egy jelenet felvétele. A stúdióban egy ilyet megoldanak húsz perc alatt, szabadtéren, városban viszont több idő és alaposabb előkészület kell. Egy színész hetente két-három napot forgat.

Két hónappal korábban veszik fel a jeleneteket, ennek megfelelően nem reagál a sorozat az aktuális társadalmi változásokra, eseményekre - politikára meg pláne nem. Mindössze négy hét a leállás, ennek főképp akkor van jelentősége, ha egy színész viszonylag sápadtan, rövid hajjal megy el üdülni és napbarnított arccal, hosszabb hajjal és csinos szakállal tér vissza: mivel a valós idősíkban egy hónap a sorozatban talán csak egy napként manifesztálódik, ilyenkor megpróbálják a fazont visszaigazítani korábbi énjéhez - jobbára sikerrel. Ugyanez a helyzet a ruhákkal: akad olyan, hogy a sztori szerint csak egy nap telik el, de ezt több nap forgatással veszik fel, így erre is ügyelnek.

Közel száz ember dolgozik a produkción, de ebben már benne vannak az adminisztrátorok, vágók, a sminkes, a stylist, a berendezésre ügyelő munkatársak is. A százból körülbelül huszonöt a színész, ugyanakkor sok statiszta "fogy": ők jobbára a Rózsa presszóban lopják a napot, vagy a - nyári jeleneteknél - a teraszon fogyasztanak fegyelmezetten. Kérdésünkre, hogy akadt-e dekoratívabb mellékszereplő, aki statisztaként került be, majd az egy-két mondatos minimálszerep után több jelenetben is feltűnt, nemleges választ kapunk, azaz nem kell koldusból királyfi, igen ritkán jön össze a hollywoodi (pannon?) álom.

A statiszták ugyan nem kapnak hosszú, sodró erejű monológot, de sztárszereplők viszonylag sűrűn tűnnek fel a sorozatban, így a barátok közt felbukkant már Venczel Vera, Kovács "Kokó" István, Gyurta Dani (önmagát alakította, igen élethűen), Pécsi Ildikó (alkoholista gyermekotthon-igazgató volt), Aradszky László (fenyőfát árult), Reviczky Gábor, Koncz Gábor, Huszárik Kata vagy épp Tahi Tóth László, akinek karaktere mostanság épp Claudiát veri át igen csúnyán, hamis festményekkel.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK