Barátok közt, smink nélkül

2005.06.14. 16:30

Szőke Zoltántól a női magazinok és a bulvárlapok már annyi mindent megkérdeztek az elmúlt hat évben, hogy mi inkább arról faggattuk, hogy Berényi Miklós családi körben, estefelé, miért vacsorázik talpig öltönyben. "Ez az elegáns viselet nekem szinte munkaruha, rám ragadt az évek során. A valóságban a lazább, sportos viseletet kedvelem, a márka sem érdekel" - válaszolta a stúdió melletti menzán, persze öltönyben.

A karaktert megszerette az évek során: "Mostanában, amióta nős, megszelídítették a figurát. Azért persze Miki a közelmúltban volt előzetesben, örültem is neki, hogy megmozdult a szereplő. A közelmúltban több új, fiatal karakter bukkant fel, és érthetően őket kellett többet szerepeltetni, bemutatni a múltjukat. Ez nem baj persze. A szappanopera is olyan, mint az élet: egyszer fenn, egyszer lenn, néha pörgősebb, néha lassabb" - vélte.

"A figura él, konzekvens, csinálja a maga kis praktikáit. Mikor Miklóst keresték, nem az volt a vágy, hogy egy olyan színészt találjanak, aki eljátssza, hanem olyat kerestek, aki már majdnem olyan. Korábban olvastam a jellemábrázolást, és sok közös pontot találtam" - fejtegette a színész, aki bevallotta, hogy például András karaktere viszont igen távol áll tőle.

Olyan is akadt nemegyszer, hogy az utcán megállították idős nénikék, és harsányan követelték, hogy álljon a sarkára, ne legyen már tutyimutyi figura. Az ismert arccal megtanult együtt élni, nem bujkál napszemüveg és baseballsapka mögött, de nem is rohanják le őt úgy a tinilányok, mint például valamelyik megasztárt.

Színházban mostanság nem látható, ellenben szeptembertől a Komédiumban Jávor Pált alakítja majd egy monodrámában. A szerző-rendező Pozsgay Zsolt (dramaturg, ő volt például a Kisváros című sorozat forgatókönyvírója) Jávor Pál leveleiből, börtönnaplójából írta a darabot. Szőke Zoltánnak ellenben nem kell magolással töltenie az augusztust, hiszen a szűk másfél órás monodrámát már előadta vagy negyven alkalommal.

Kalmár Csaba

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK