Alaposan megbüntették az RTL Klubot

2005.07.13. 9:04

Tegnap a korábbi ORTT-büntetések miatt többször elsötétült az RTL Klub képernyője. Magyarok százezrei meredtek dermedten a fekete képernyőre, a Barátok közt is sokat késett.

Már délután is elsötétült a csatorna képernyője, majd este, főműsoridőben is volt hosszabb kényszerszünet. Előbb a 2005. február 27-én, 20.05 perckor kezdődött Szükségállapot című film jelenetei miatt függesztette fel az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) a Magyar RTL Televízió Rt. műsorszolgáltatási jogosultságát 20 percre, majd a február 19-én sugárzott A közellenség című filmalkotás okozott galibát: ez is megsértette a kiskorúak személyiségvédelmét célzó szabályokat, így az ezért járó 15 perces büntetést az előbbi 20 perchez csapta hozzá a csatorna.

A Barátok közt legnézettebb epizódja múlt héten 1,5 milliós tábort ültetett a készülék elé, így valószínűleg közel ennyien lehettek, akik tegnap este szorongva lesték a sötét képernyőt: az RTL Klub meg azzal trükközött, hogy előbb a 20 perces büntetésről informáló szöveget írta ki, majd 20.20-kor, mikor családanyák és kamaszok százezrei vágytak már a napi betevő Berényi családra, akkor jött az újabb 15 perces pauza.

Emlékezetes, hogy az ORTT kifogásolta a Big Brother 2002. november 4-i adásának infrakamerás jeleneteit is, melyben két szereplő, Évi és Renato intim együttléte volt látható. Az ORTT az éjfél előtt sugárzott adás egyes részeit pornójelenetnek minősítette, és 30 perc elsötétítéssel szankcionálta a bemutatást.

A TV2 sokáig húzta, épp a közelmúltban, július 2-án, 19 órától 30 perces elsötétítéssel tett eleget a fenti határozatban érvényesített szankciónak. Így a Magellán adása elmaradt, a félórás büntetés lejártát követően a  műsorújságban előzetesen közölt  produkciók azonban változatlan sorrendben kerültek bemutatásra.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK