Múltidéző sorozatunk negyedik részében is főleg a zajos sikerekre és döbbenetes bukásokra, jellemző műsorokra, az átcsábított arcokra fókuszálunk. 1999-re világosan kiderült, hogy melyik csatorna merre tart, mit akar, milyen eszközökkel, műsorokkal akarja elérni a célt. Ekkor Erős Antónia már az RTL, de Vágó István még a TV2 arca volt, ment a Zenebutik, a Koóstoló pedig mindent megtett, hogy kiüsse a nagyon nézett Lajcsi kezéből a trombitát, de a Dáridó szárnyalt, mint egy soulénekes rezgő hangja. Esmeraldát imádták a háziasszonyok (3 milliós volt a legnézettebb epizód!), de még Galla is nyitott egy mappát.

1999-ben megújult egy kissé a Szeszélyes évszakok, bár ugyanazok az arcok jellemezték, mint korábban (Antal Imre, Ihos József, Peterdi Pál, Balázs Péter, Tahi Tóth László). Az Esti Showder Fábry Sándorral még az MTV1-en ment, a csatorna rendületlenül adta a Szomszédok-at, brazil sorozatokból hosszan, már-már követhetetlenül hömpölygött A bestia és A szerelem jogán, de akadt katalán (Bor és hatalom), német (Erdészház Falkenauban) és ausztrál sorozat is (Vízi zsaruk). A szappanhab minden "kád" szélén ott pihent: a TV2 a Gazdagok és szépek-kel taszította mélybe az önmagát csórónak és csúnyának definiáló néző önbizalmát, miközben az RTL Klub az Esmeralda című mexikói sorozatot vetítette. Ez olyan népszerű volt, hogy akkoriban spanyol nyelvórák kötelező jelenete volt a (nem túl komplikált, ám igen érzelmes) dalszöveg lefordíttatása a tizenéves, ifjú tanulókkal.

Szombatonként az MTV1 a Szerelmek Saint-Tropez-ban francia sorozatot adta, ami nem javított a jachtokkal nem, de kifizetetlen számlákkal rendelkező, panelokban vagy lerobbant bérházakban lakó nézők kedélyállapotán, ám feltétlenül fokozta az elvágyódást. Hogy mennyire nem változik semmi, minden ciklikus, a világ egy önnön farkába harapó kígyó: az m1 2005 nyarán, napjainkban is adja ezt a sorozatot. Hat éve ment a Leg...leg...leg című műsor is, ebben Rózsa György mutatott be különleges vagy annak mesterségesen kategorizált rekordokat és rekordereket, de volt Delta is, durva hóviharban elszántan menetelő kutatókkal. A TV2 a Miért éppen Alaszka? című sikersorozatot vetítette, a Xena és Petrocelli mellett, az RTL pedig a Sliders-szel, Knight Rider-rel és a Csíííz-zel csábított.

Erős Antónia - aki pécsi körzeti stúdiótól került az RTL Klubhoz - ekkor már a kereskedelmi adó egyik plakátarca volt. "A munkám szép, nehéz és változatos. Nem csak a kamerák előtt, hanem az RTL minden helységében otthonosan érzem magam, a kollégák kedvesek és segítőkészek. A csatorna vezetői rugalmasak, nyitottak, vevők minden új ötletre" - nyilatkozta 98 februárjában a tévéújság címlaplánya. Igen, ilyen óvatos nyilatkozatból nem lehet nagy baj.

Vágó István ekkoriban már nem az MTV, hanem a TV2 arca volt. "Időm jelentős részét az MTM-ben töltöm. Nem ismert a nagyközönség előtt, de én nem a TV2-vel, hanem egy olyan produkciós céggel vagyok szerződéses viszonyban, mely műsorokat gyárt. Egyelőre csak a TV2 számára, de semmi se zárja ki, hogy más televíziók számára is készítsen műsort" - nyilatkozta a Mindent vagy semmit vezetője akkoriban, rutinosan és előrelátóan nyitva hagyván a kaput.

TV2
Xena örök és elpusztíthatatlan: évek óta megy

A reggeli híradókban is néha fel-feltűnő Holló Márta viszont ekkor is az RTL Klubnál volt, Batiz Andrással, Marsi Anikóval és Kolosi Péterrel készítették a Fókusz-t. Ő egy időben az Úton című magazinban dolgozott, majd a Tonik ifjúsági magazint készítette. Ekkor kereste meg őket az RTL Klub. "Nagy kihívás, kemény feladat. A stúdióban töltjük napunk nagy részét, forgórendszerben készítjük a magazinműsort. Nagyon élvezzük, holott nem egy sétagalopp" - mondta erről akkoriban.

1998 márciusában ünnepelte 18. születésnapját a Zenebutik, Juhász Előd már 200 adást letudott. "Egyvalami változatlan. Sok és sokfajta zenét kínálunk, gyors egymásutánban, pergő ritmusban. Van-e nagyobb öröm, mint kedvet ébreszteni és továbbítani azt a sok-sok érdekességet, szépséget, amit a zene nyújthat mindannyiunknak?" - érzékenyült el a műsorvezető egy interjúban.

Március 19-én startolt a Koóstoló, "Kéthetente szilveszter" szlogennel - ezt péntek este indította az RTL, vélhetően azért, hogy előbb fogást találjon a nézőket rabul ejtő Lajcsin, majd belecsimpaszkodván földre vigye a Dáridó-t: ez persze a lakodalmas muzsikáért bolonduló átlagnézőket ismerve igen nehéz feladatnak bizonyult, elegáns frakk és csokornyakkendő ide vagy oda. Kéthetente ment, szemben a kőkemény miskolci éveket, az utolsó cigaretta ízét, a csöves életérzést végképp elfeledő Pataky Attilát és a Galla vezette Holló színház csapatát is felvonultató TV2-es lagzis, mulatós műsorral.