Fábry Sándor Vietnami balzsam címmel nagylemezt adott ki, a Westel 900 a Szervusz díjcsomagot reklámozta, a Bravo slágerlistáján meg a tinilányok által elsőre nehezen kiolvasható ShyGys és az aktuális Kozso-projekt, a Picasso Branch is fel-feltűnt. 2000 furcsa év volt, szerencsére már elmúlt. Ekkoriban az amerikaiak és a mexikóiak tévéztek legtöbbet (255 percet ment náluk átlagosan a tévé), ettől csak 19 perccel maradtak el a derék tévéfaló magyarok - ez a kiváló teljesítmény pedig elég volt a bronzra. Nézzük, mi ment a tévében, íme sorozatunk hatodik része.

Éve elején gyász volt Gazdagréten, befejeződött a magyar Dallas, a Kárpát-medence Dinasty-ja: 1999 december 30-án, 331 epizód után véget ért a Szomszédok. Horváth Ádám rendező, forgatókönyvíró szerint mindvégig arra törekedtek, hogy úgy legyenek aktuálisak, hogy közben kerüljék a politikát. "A Szomszédok annyira rólunk és nekünk szólt, hogy nem is törekedtünk külföldi forgalmazásra. Tizenhárom nagyszerű év volt ez a közös munka. Az utolsó epizódban a szereplők visszakapták civil nevüket, úgy indultak el a fehér kisbuszon a furcsa szilveszteri összejövetelre. Nem lehet tudni, visszajönnek-e vagy sem" - mondta. Nos, a visszatérés még várat magára, bár többször volt már róla szó.

1987 februárjára készült el a teleregény próbaadása, elsőre csak hat epizódra szólt a megrendelés. A műfaj itthon újnak számított, ebbe a furcsa kísérletbe tizenhárom alapszereplővel fogtak bele: Palócz László és Csűrös Karola később csatlakoztak. A kortörténeti dokumentumként is használható sorozat 331 részében közel kétezer színész és statiszta fordult meg, úgyhogy biztos van olyan tata, aki minimális epizódszerepéről is így mesél majd unokáinak: "Egyszer régen, nagyon régen, amikor még rövid, ám fontos szerepet játszottam a Szomszédokban, volt egyszer egy postás, aki nagyot köszönt. Na, az voltam én!" Finom társadalomkritika, sok bődületes közhely, jobb és gyalázatos színészi produkciókkal vegyítve - már homályosak az emlékek.

Az MTV szerelmetes hangulatban volt, javában ment A homok titkai brazil sorozat, kezdődött a Megperzselt szívek című francia széria, 50. rész körül járt a Mindent a szerelemért. Jó filmek is akadtak: a Sekély sírhant az MTV1-en ment, a KGST-western, a Limonádé Joe pedig a Duna tévén bukkant fel. A látszólag megunhatatlan Rózsa György a LEG...LEG...LEGszikon című műsorral rukkolt elő. Volt még Delta, Kudlik Júliával, Bethlen János a Jani házhoz megy című műsorával jelentkezett, a Zenebutik-ot persze Juhász Előd nyitotta. Futott a csatornán akkoriban egy 12 ajtó című játékos show-műsor, Rudolf Péterrel, erre cikkíró sajnos nem nagyon emlékszik. Sajnos vannak emlékei ellenben a Bruhaha című, viccesnek szánt műsorról: ebben a kabaréjelenetek még néha rendben voltak, az összekötő részek viszont kifejezetten kínosra sikerültek. A nagyfülű Vidorka viccprofesszor sajátos, nyilván szellemesnek szánt megjelenése, hatalmas műfülei és műanyag egérfogai nyilván tréfásnak hatottak a kreatívoknak, mikor kitalálták. Talán nem kevés üres korsó pihent már előttük ekkor.

Volt még az MTV-n IQ Casino is (pedig magyar szó is van rá: kaszinó), "Játék a rulett és a logika szerelmeseinek" - hirdették az Antal Imre csábító jelenlétével sokat ígérő produkciót a lapokban. Rókusfalvy Pál a Hovatovább című műsort vezette. "Az izgalmasnak ígérkező show-rakoztató műsorban egy óriás társasjáték mezőn lépkedve három sztár tréfás küzdelmét láthatjuk" - írták a produkcióról a Színes RTV-ben.

Tegyük hozzá, hogy az MTV nem csak zajos show-val, sztárokkal és csillogó rulettasztallal csábította a nézőket: Cseh Tamás például a Századunk című műsort vezette, kevésbé harsányan. Bujtor István Színház az egész címmel rendezett tévésorozatot az MTV1 számára, ez egy vidéki színház életéről szólt. Ő maga is szerepelt benne, Kern András, Zenthe Ferenc, Tordy Géza, Nemcsák Károly mellett. "Emberközpontú, jókedvű történetekkel igyekszünk szórakoztatni, könnyed, nem alpárian bohóckodó stílusban. Egy picit, kéthetente ötven percben, segíteni akarjuk az élet nehézségeit elviselni. Hiszen a cím, a Színház az egész... is azt sugallja, hogy ne vegyünk mindent olyan halálosan komolyan" - nyilatkozta Bujtor.

Ernyei Béla 2000 márciusában showműsort kért és kapott, Hölgyválasz címmel. "Az egyetlen fejlődőképes televízió ma Magyarországon csak az MTV lehet, mert a két kereskedelmi korábban kitalált mintát vett át, így gördülékenyen működnek. Az MTV alacsony nézettségével csak fölfelé mehet, mert ha lefelé csúszna, akkor tényleg be kell zárni az épületet, és abba kell hagyni a közszolgálati televíziózást" - mondta az ötletgazda. Ekkoriban volt az MTV1 és az MTV2 arculatváltása, új emblémával a képernyő jobb felső sarkában - ettől kezdve lett m1 és m2.