Megvan a kínai megasztár

2005.08.29. 11:10

A húszéves Li Jü-csün a győztese a Super Girl című kínai televíziós show-nak: a műsor az American Idol című formátum mintájára készült, akárcsak a magyar Megasztár. Érdekesség, hogy ott egy készülékről legfeljebb 15 voksot szabad küldeni.

A show még 2004-ben kezdődött, és hamar a legnézettebb kínai tévés produkció lett. 120 ezer nő jelentkezett a versenyre: a legfiatalabb próbálkozó négy-, a legidősebb versenyző pedig közel kilencvenéves volt.

Öt nagyobb városban tartottak elődöntőket, de így is sokan több száz, akár ezer kilométert is utaztak, hogy kapjanak fél perc figyelmet a zsűritől. Mivel  itt is telefonon lehetett voksolni a kedvencre - akárcsak a hazai valóságshow-k és a Megasztár esetében -, sokan úgy vélik, hogy Kínában ez az első "komoly, demokratikus" szavazás.

A döntőt egyes források szerint több mint 400, mások szerint 200 millió kínai néző követte, s nagyon sokan szavaztak is: Li Jü-csün 3,52 millió voksot kapott, alig valamivel többet, mint a második helyezett. A 21 éves, természetes, fiús küllemű, rövid hajú Super Girl megjelenése heves vitákat váltott ki a női szépség fogalmáról, ugyanis Li Jü-csün nemigen felel meg a férfiak hagyományos nőideáljának.

A show-t egyesek felszínesnek és közönségesnek bélyegezték, mások ünnepelték, amiért eltér a hagyományos, államilag irányított kultúrától, és a nézők szavazásának lehetősége szokatlanul demokratikus.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK