Kolumbiában, Gabriel García Márquez szülőhazájában forgatja Gothár Péter A Nagy Könyv számára a Száz év magány versenyfilmjét.

Mint az [origo] megtudta, a fél stáb már ki is utazott - egyfajta technikai szemlére - a dél-amerikai országba, hogy elkészítse A Nagy Könyv olvasásnépszerűsítő program számára a Száz év magány című regény versenyfilmjét. Összesen nyolc fő utazik: a csapat második fele holnap kora hajnalban indul Magyarországról. Udvaros Dorottya lesz a filmes ajánló arca, de utazik a világhírű író műveinek magyar fordítója, Székács Vera is.

A stáb egyik tagja elmondta, hogy a nyolcfős hazai kontingens Santa Martában fog lakni, ez a nagyváros Észak-Kolumbiában van, közel Aracatacához, a faluhoz, ahol az író született 1928-ban. A magyarok több helyszínen forgatnak majd, így például egy Turbaco nevű falu temetőjében, egy ósdi patikában, a cartegenai kikötőben és cirkuszban, de lesznek biliárdteremben felvett jelenetek is. Fundaciónban egy bordélyház és egy banánültetvény adja majd a hátteret, de izgalmas, hamisítatlan dél-amerikai helyszín lesz a kakasviasal-aréna vagy a helyi jéggyár. Szép tengerparti felvételek mellett nyomornegyedben forgatott képek is lesznek - ami amúgy is jellemzi a helyi viszonyokat, hiszen itt is akad olyan, hogy egy pazar, impozáns palota mellett hitvány viskók kókadoznak.

A konkrét hely nem is annyira fontos: "Macondo nem annyira földrajzi hely, mint inkább lelkiállapot" - mondta a fiktív helyszínről a szerző, aki Nobel-díjat kapott a regényért.

A forgatás jár némi veszéllyel, noha az északi rész többé-kevésbé biztonságos. A Magyarországnál tizenháromszor nagyobb, 43 millió lakosú ország - bár természeti szépségekben, hegymászóknak kifejezetten ajánlott magaslatokban bővelkedik - nem tartozik a kiemelt turistacélpontok közé: a polgárháborús állapotok, az ismétlődő emberrablások, a gerilla-hadműveletek mellett az sem csábító, hogy az ország egy része jó pár éve nincs a kormányerők kezén, aminek következtében Kolumbia hallatán - a helyiek nagy bánatára - nem a salsa, Shakira, Márquez, a banán vagy a rum jut a turisták eszébe, hanem az erőszak, a kokain.