Az Animal Planet természetesen állatokkal készített sorozatot, de nem a téma, hanem a feldolgozás módszere újszerű: hogy a realityműsorok iránt fogékonyabb fiatalabb nemzedék és a szappanoperákat kedvelő nagymamák és kismamák is odakapcsoljanak, a rókamanguszták családi életét egyfajta valóságshow-ként igyekeznek bemutatni.

Felegyenesedett helyzetben alig tizenkét hüvelyknyi magasságukkal, legfeljebb egykilós súlyukkal a rókamanguszták olyan kisemlősök, melyek a föld legforróbb és legszárazabb helyein élnek. A mongúzok családjába tartozó állatok gyorsan érő és messzemenően társasági lények - szívósságukkal akár egy kobrát is képesek megölni. A manguszták rendszerint 5-30 egyedből álló csoportba szerveződve élnek, élettartamuk 12-14 év. Élőhelyük az észak-afrikai Kalahári sivatag, tartózkodóhelyük a pihenés során fűvel bélelt üreg, melyet földi mókusokkal és sárga mongúzokkal osztanak meg.

A manguszták számos ragadozó számára finom csemegének számítanak, ezért egy őrszem mindig őrködik a többiek biztonsága felett, míg azok élelem után kutatnak vagy alszanak. A manguszták féltve őrzik territóriumukat, és elszántan küzdenek lakóhelyük megvédéséért más családokkal szemben.

animal planet

A rókamanguszták udvarháza című sorozat főhősei közt van Hortenzia (a "Szakállka" közösség nőstény vezére, vezetője), Konstantin (uralkodó férfiú, és egyben Hortenzia kicsinyeinek atyja), Auguszta (alárendelt nőstény, Hortenzia lánya) vagy éppen a gaz Márió, a rivális Lazuli család kalandor természetű hím tagja.

Az egyedi szappanopera szeptember 19-én indul az Animal Planet műsorán. Kedvcsinálónak az első rész ajánlója: "Szemtanúi lehetünk Hortenzia újszülött kicsinyei első, bizonytalan lépteinek. Drámai fordulatot vesz a cselekmény, amikor a bébik egyikét gaz rókamanguszták rabolják el. Megmentésére az idősebb testvér, Bátor siet, ám neki is nehézségekkel kell szembenéznie, amikor megharapja egy mérges vipera."