Szomszédok-ügy: döntött az MTV

2005.09.26. 15:28

Horváth Ádám rendező, forgatókönyvíró szóban engedélyezte a magyar tévézés legendás szappanoperája, a Szomszédok modernizálását, ám az eredménnyel nem volt elégedett. A napokig tartó huzavona - úgy tűnik - véget ért.

"A Szomszédok retro változatát a Magyar Televízió újfajta kezdeményezésnek szánta, modernizálva egy népszerű sorozatot, annak értékeit megőrizve. Horváth Ádám újszerű televíziótörténeti megoldásnak tartotta az ötletet, szóban engedélyezte, mindamellett, hogy a kezdetektől fenntartásait is hangsúlyozta. A forgatókönyvíró-rendező a múlt hét tapasztalatai alapján nem járult hozzá az újabb epizódok műsorra tűzéséhez. A televízió vezetése tiszteletben tartja az alkotó véleményét, így a nézők igényeit is maximálisan szem előtt tartva, mától az eredeti változatot vetíti" - áll az MTV közleményében.

Az új verzióban közreműködők elképzelései szerint minden részben infoboxok jelentek meg, amelyek a szereplőkre, az eseményekre, a tárgyakra reflektáltak, mai szemmel. Epizódonként több tucat buborék tűnt fel. Az infoboxon túl archív és új felvételeket, képi gegeket, animációkat, valamint vágási trükköket is felhasználtak az alkotók, néha az érthetőség, néha a szórakoztatás kedvéért.

m1

Horváth Ádám rendező, forgatókönyvíró az újraindulás előtt a Népszabadságban arról panaszkodott, hogy szellemi termékéhez, a Szomszédok-hoz az MTV nem megfelelően nyúlt hozzá, így írásos engedélyt sem adott a renovált verzió sugárzáshoz. Állítása szerint egy több pontból álló levelet juttatott el a vezetőkhöz, melyben jelzi a kifogásolt részeket - miközben az is zavarta, hogy a sorozat negyedszeri sugárzása előtt mindössze pár nappal jutott hozzá, hogy megtekintsen két felújított epizódot. "Az MTV-nél van a forgalmazási jog, de ez a szerzői jogot nem befolyásolja. Én írtam és rendeztem a teleregényt. Az MTV engedélye nélkül más csatornán nem folytathatnám a sorozatot. Ők viszont nem változtathatnak a tartalmon az engedélyem nélkül" - nyilatkozta akkor, és most úgy tűnik, meg is nyerte a csatát.

A műsor egyébként felkeltette a fiatalabb nézők érdeklődését is, a 18-49 éves korosztályból is sokan kapcsoltak át. A korcsoportból - legalább egy percig - 1,5 millióan lesték Taki bácsiék kalandjait.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK