Nincs ellenfele az RTL-es triónak

2005.10.04. 9:29

A múlt héten a három legnézettebb műsor egyaránt 44 százalékos közönségaránnyal futott: csak a Barátok közt, Vágó István kvíze és az aktuális Győzike-epizód ültetett le kétmilliónál több nézőt a készülék elé. Akárcsak egy héttel korábban, ezúttal is a Bk nyerte a versenyfutást (2,16 millió néző nézte dermedten, amint Mónika egy titkot fedez fel Vilmos múltjában), a Legyen ön is milliomos! és a roma showman családi doku soapja előtt.

Múlt héten is ugyanazok voltak a főszereplők a tévében, mint egy héttel korábban, így az élmezőny nemigen változik. Az RTL-es Vágó - Győzike - Berényi befutóra fogadni nem jelent nagy kockázatot. Az RTL Klubot nézte a múlt héten a teljes lakosság 29,8 százaléka, 26,3 százalék viszont a TV2-t követte huzamosan. Az m1 12,1 százalékon toporog, ami rosszabb, mint a 2004-es átlag (15,5 százalék volt), a Viasat pedig 4,2 százalékot ért el. Főműsoridőben és a 18 és 49 éves kor közti nézők esetében a legnagyobb a differencia a két nagy kereskedelmi csatorna között, itt kilenc százalékkal vezet az RTL. Bár a trendek nem változnak, lesznek újabb szereplők az élmezőnyben: tegnap indult a Bajkeverők, kezdett Kepes - a TV2 pedig ha jót akar, hamar elkezdi a Megasztár-t, és az Amerikában nagyon népszerű Született feleségek-et (amelynek címét - szerintünk - indokolatlanul fordították félre). Utóbbit már óriásposztereken hirdetik, úgyhogy közel a start.

A TV2 ezúttal valamivel jobb pozícióba kormányozta két legnézettebb műsorát, ugyanis az Irigy Hónaljmirigy-show és a Napló beért a negyedik-ötödik helyre. Míg az RTL Klub erős napja a hétfő volt, addig a TV2 a vasárnapot hozta elég magabiztosan. Gundel Takács Gábor és az Áll az alku című vetélkedő is új nézőket hozott a TV2-nek. A táskanyitogatásokra 1,59 millió néző figyelt, 208 ezerrel több, mint a múlt héten, így a kilencedik legnézettebb műsor a bankigazgató és a játékosok alkukészségét próbára tevő játék volt a 39. héten. Szombaton az Activity-ben Bakács Tibor, Jakupcsek Gabriella és Csiszár Jenő komédiázott. Játékukra 1,44 millió néző figyelt. Az RTL-en ugyanebben az időben sugárzott Szeress most című sorozat 1,39 millió nézőt vonzott.

Mégis nagyobb öröm volt a rivális kereskedelmi csatornánál, hiszen a tíz legnézettebb műsorból hét az RTL Klubon ment. A már említett magabiztos trió mellett a Lost aktuális epizódja, egy Fókusz, egy Jackie Chan-film és a pénteki Híradó fért fel a toplistára. A harminc legnézettebb műsoron nagyjából fele-fele arányban osztozott a két vezető csatorna, míg az MTV-nek nem sikerült felkerülnie a legnézettebbek közé.

A Nagy Könyv őszi fordulójának első elődöntőjében a Százholdas Pagony és a berek irodalmi versenyfilmjét követhették figyelemmel az m1 nézői. A Nagy Könyv  szombati átlagnézettsége a 18 éven felüliek körében 5,8 százalékos közönségaránnyal ment, ami nem túl izmos adat. A 18 év feletti nézők 21,15 százaléka felsőfokú, míg 24 százaléka középfokú végzettségű volt. A 18 év felettiek körében az országos adatok szerint a diplomások aránya ennél jóval alacsonyabb, azaz főképp az olvasottabb rétegek voltak kíváncsiak arra, mit kezd Alföldi Róbert Törőcsik Marival, Garas Dezsővel, Bodrogi Gyulával. A felnőtt lakosság, azaz a 18 év feletti nézők 12,4 százaléka, vagyis közel 970 ezren kapcsolódtak be legalább egy percre az adásba.

Az m1-nek sem a teljes lakosságnál, sem a 18-49-es korcsoportnál nem sikerült felkapaszkodnia műsorával a Top 30-ba. A kereskedelmileg fontos célcsoportnál Győzike adásideje alatt elhappolta a nézők felét (49,7 százalékos közönségarány az AGB Nielsen szerint), így még Berényiéket is megelőzte. A Mirigyiék szállítottak egy képzeletbeli bronzot a TV2-nek, ám utánuk megint négy RTL-es műsor sorakozik: a már említett Lost és Jackie Chan: a szépfiú után ott lohol a Medicine man című film és a Legyen ön is milliomos! hétfői adása.

Nem sikerült a Vásott kölykök-nek javítaniuk a pozíción, ugyanis a csibészek nem fértek be a legnézettebb harmincba a teljes lakosságnál. A 18-49-es korcsoportnál sikerült becsúszniuk a Top 30-ba, igaz, csak a 29. helyre. Sokat mond az adat, hogy a kikészítő show-val egy időben vetített Barátok közt épp ezen a napon, csütörtökön volt a legnézettebb. A rakoncátlan gyerekekre felügyelő médiaszemélyiségek 22 százalékos közönségarányt tudtak felmutatni, szemben a Mátyás téri pereputty 46 százalékával.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK