A Galaktikus Birodalom és Donald Trump "császársága" egy valóságshow erejéig összeolvadt. Az NBC The Apprentice című műsorában maga Darth Vader szíthatta tovább a kedélyeket.

Csak igazi rajongók tudnak jó paródiát csinálni. A 2002 óta létező Star Wars Fan Film Awards alkotásai között tucatnyi zseniálisan vicces szkeccs tölthető le. Keményen nyúlnak a témához, nem féltik hőseik nimbuszát, mégis mindegyik kis mozin érződik, hogy az alkotók szeretettel és tisztelettel figurázzák ki kedvenceiket. Ingyen, érdek nélkül, a buli kedvéért.

Ha belép az üzleti érdek, akkor olyan silány és lélektelen "kiröhögtetős" alkotások lovagolják meg a Csillagok háborúja sikerét, mint Sztárt Vársz?! könyvsorozat vagy épp az érdemtelenül magasztalt Űrgolyhók. Ha pedig maga George Lucas is anyagilag érintett az ügyben, akkor végképp baj van: tucatnyi példáját láthattuk, hogy egy maréknyi dollárért képes megalázó (reklám)helyzetekbe sodorni és tökhülyét csinálni a maga teremtette galaktikus hősökből. Elég ha az 1978-as Star Wars karácsonyi különkiadás-ra gondolunk, amit így utólag már maga Lucas is tűzre vetne.

A starwars.com-on hónapok óta reklámozzák az NBC-n futó A gyakornok (The Apprentice) és a Csillagok háborúja közelgő nagy találkozását. November 10-én pedig bekövetkezett, amit vegyes értelmekkel várt minden rajongó: Darth Vader, a világ legismertebb "tanítványa" személyesen szerepelt a show-ban. Szinte látom Anakin Skywalker csalódott arcát a maszk mögött: teremtője (ismét) eladta, az új mestere egy ingatlanmogul és önjelölt showman: Donald Trump.

nbc.com

A kirúgó-show uralkodója

Trump Amerika egyik leggazdagabb embere, plázák, hotelek és kaszinók tulajdonosa, ingatlanspekuláns. 2002-ben alig 60 millió dollárért adta el az Empire State Buildinget, mivel New York immár újra legmagasabb épületét már amúgy is több mint 100 évre előre kibérelték - a tulajdonosok meg nem akarták "aprópénzért" tartani az épületet. Viselkedését tekintve a pénzükkel visszataszítóan kérkedő, ízléstelen playboyok és a Gordon Gekko-típusú kíméletlen Tőzsdecápák keveréke: erről az értő közönség a Gyakornok című kirúgó-showból győződhet meg immár negyedik éve.

A műsor lényege, hogy a nyertes kap egy jól fizetett állást Trump mellett - már ha van gyomra egy ilyen főnök mellett dolgozni. A Mester saját kezűleg választ ki másfél tucat reményteljes üzletemberjelöltet, a válogatott próbák során alámeríti őket az üzleti világ bugyraiban, majd egy kíméletlen bizottsági vallatás után kivág egyet, mint azt a bizonyos macskát. Nem, nem búcsúzik együttérző arccal, mint Stohl Buci vagy Tilla. Aki vesztett, dögöljön meg, a pökhendi módon odavetett "You're fired" a műsor és Trump személyes szlogenje, amolyan XXI. századi szállóige lett, amit "tulajdonosa" le is akart védetni.

A 2005. november 10-i adásban Trump még ezt is hozzáteszi: "Nem csak hogy kirúgunk valakit, de az aligazgató fénykarddal apró darabokra is vágja!". A balján pedig maga Darth Vader szuszog.