Angyal fekete-fehérben

2006.01.05. 14:32
Simon Templar, a gentleman magándetektív kalandjait már régóta ismerik és kedvelik a hazai tévénézők, így most a Filmmúzeum eddig még nem látott részekkel kedveskedik a rajongóknak. Feketén-fehéren.

Hazánkban az Angyal sikeréhez kizárólag Roger Moore nevét kötik, pedig eredetileg egy olyan legendás kultfiguráról van szó, mint James Bond, akit a sármos brit színész szintén alakított. Simon Templar figurája 1928-ban született Leslie Charteris angol író tollából, és így eredetileg detektívregény hőseként látott napvilágot (az első könyv címe Meet-The Tiger! volt), a történetek azonban olyan jó sikerültek, hogy hamarosan rádió és televíziós hősként is színre lépett az elegáns detektív.

"Próbáltam képet alkotni egy férfiról. Újszerű? Igen. Formabontó? Remélem. Fantasztikus, már szinte valószínűtlen? Talán. Némiképp értéktelen, néha bosszantó? Ha így nézik, lehet. Vagy talán egy új idea? Ha így akarjuk nézni, akkor igen. Végül is ez nem számít, amíg önök felismerik, amikor holnap találkoznak vele" - mondta Leslie Charteris 1939-ben, amikor Simon Templar növekvő mítoszáról nyilatkozott.

Sokan nem tudják, de a sármos detektív kalandjai nem csak a televízióban lettek népszerűek, előtte már regény formájában is hatalmas sikert arattak, sőt, még rádiós és képregény változat is született Simon Templar varázslatos életéből. A 28-30 éves igazságosztót könnyű volt megszeretni, mivel minden nap szembenézett a bűnnel és az igazságtalansággal, mégis minden pillanatban megőrizte angol hidegvérét, és könnyed eleganciával viselte azt, amitől a való világban általában becsavarodtak a hasonló munkát végző hús-vér emberek.

Ami James Bond nagyban, az volt Simon Templar kicsiben, nem a világot mentette meg, de minden esetben precíz és remek munkát végzett, egyszemélyes rendőrideálként göngyölítette fel és oldotta meg a különböző bűnügyeket, és persze akkor sem ijedt meg, ha verekedésre, lövöldözésre vagy éppen autós üldözésre került sor. Templar kultuszának elengedhetetlen kelléke lett a fehér Volvo P1800 (bár eredetileg Hirondel típusú kocsit vezetett a történetekben, de a hatvanas években muszáj volt modernizálni az örökké fiatal detektív hátterét), és persze a glóriával megjelenő pálcikaember, amely a televíziós sorozat bevezetőjében fogadta az újabb kalandokra éhes nézősereget.

Egy angyal - vagy több?

Hazánkba főleg csak a Roger Moore főszereplésével készült televíziós széria jutott el, ezért talán meglepő lehet, hogy Simon Templart összesen tizenkilenc színész alakította eddig különböző változatokban. Több egész estés film is készült az Angyal történeteiből, ezek közül talán a legismertebb a Val Kilmer főszereplésével készült mozifilm, amely nem hozott túl nagy sikert. Mellette azonban még Louis Hayward, George Sanders, Hugh Sinclair, Felix Marten és Jean Marais is alakította a híres detektívet. A televíziós szériákban Roger Moore mellett még Ian Ogilvy, Andrew Clarke és Simon Dutton játszotta Simon Templart, de egyikük sem ért el olyan népszerűséget, mint Moore, pedig előtte és utána is próbálkoztak. A rádiós változatokban is sokan feltűntek, viszont külön említést érdemel Leslie Charteris, aki íróként személyesen játszotta el a fotóregény-sorozatként híressé vált történeteket a LIFE magazin oldalain hosszú időn keresztül.

Ennek ellenére a nagyvilág 63 országában, ahol bemutatták a sorozatot, mind a mai napig Roger Moore arcával párosul Simon Templar neve, igaz, ő játszotta a leghosszabb ideig az elegáns igazságosztót. 1962-ben öltötte először magára a magándetektív figuráját, és egészen 1969-ig játszott a sorozatban, ezalatt száztizennégy részt forgattak és vetítettek nagy sikerrel, először vasárnap esténként (az első fekete-fehér szériát, amelynek történetei még az eredeti regényekből készültek), majd később szombat esténként került képernyőre Simon Templar hőseposza. A fekete-fehér részeket, vagyis az 1962 és 1965 között készült epizódokat most a Fimmúzeum tűzi műsorára január 7-étől, sőt, mivel az újonnan készült szinkront ismét Láng József hangjával készítik, az első epizód előtt egy dokumentumfilmet is sugároznak majd Roger Moore és szinkronhangja életre szóló kapcsolatáról.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK