Barátok közt vs Jóban-rosszban

2006.02.03. 16:31

Sok olyan tévéző akad, akikhez nem lehet szólni abban a fél órában, míg kedvenc sorozatuk fut. Ők a mobilcsörrenésre, szülői fenyegetésre vagy az esti sétára készülő kutya panaszos vonyítására sem reagálnak, viszont mogorva rosszkedv telepszik rájuk, ha lemaradnak egy-egy epizódról. Ez a cikk nem a sorozatok főszereplőiről szól - inkább azokról, akik függők, akiknél Berényiék és Pongráczék már-már családtagnak számítanak.

A Barátok közt produkció nem üzemeltet hivatalos rajongói klubot, noha nyilván lenne rá igény. A színészek inkább chatek alkalmával, internetes fórumokon vagy a nyomtatott Bk-magazin hasábjain tartják a kapcsolatot a hívekkel - tudtuk meg Polgár Emesétől, a sorozat sajtófőnökétől. Igazából a tinik rajongása a jellemző, ez a fajta fanatizmus a kor sajátja, de persze idősebbek is írnak leveleket. Nem csak Németh Kristóf (Géza) kap jócskán, a Fodor Zsóka által alakított Magdi anyus figurája is szerfelett kedvelt.

"Akik naponta látják a képernyőn őket, inkább a szereppel azonosítják a színészt. Szabó Erika Tildaként él bennük, amikor a szerep szerint terhes volt, sokan állapotos nőként kezelték, ha összefutottak vele az utcán. Ugyanakkor tudjuk, hogy mondjuk egy partin mennyire mások ők, nem csak a ruha, a külső, hanem a személyiség is különbözik" - mondta Polgár Emese.

A rajongói levelek mennyisége az épp aktuális sztorival, cselekményszállal függ össze. Ha épp Berényi Miklós van fókuszban, megszaporodnak levelek is, mikor Tilda "elvesztette" a babát, együttérző írások jöttek. Varga Izabellát a közelmúltban is megállították az utcán, azzal a szöveggel, hogy ugyan, béküljön már ki férjével. A dr. Balogh Nórát alakító színésznő persze csak nevetett, mondván, hogy a valóságban harmonikus házasságban él, nincs semmi baj.

Vannak fordulatok, melyek vad dühöt, nagy örömet, egyszóval erős emóciókat váltnak ki a nézőkből. Az emlékezetes Tilda-csere a Bk-stábja szerint igen jól sikerült, a nézői felháborodást, a rajongók mérgelődését megelőzték azzal, hogy már hetekkel előtte tele volt a bulvársajtó és a Fókusz azzal, hogy új Tildát keresnek. Lehetett szavazni, így egyfajta interaktivitás volt a stáb és a rajongók közt, és nem volt sokk, mikor egyik napról a másikra egy teljesen új arc játszotta Vili bá unokáját.

A barátok csapata különben önálló, nyári roadshow-kra nem megy, bár bizonyára nem lenne méla közöny, üres terem a vidéki helyszíneken. "Rengeteg meghívásunk van, sokat nem tudunk teljesíteni. Ha jótékonyságról van szó, az nekünk is fontos, a fóti gyerekvárossal is jó a kapcsolatunk. Ha tudunk, beszállunk pénzgyűjtésbe, figyelünk a gyerekekre, a színészek néha ellátogatnak kórházakba, betegekhez" - mesélte a sajtós.

Fel-felbukkannak rajongók a stúdió előtt is, de mániákus, szívós fan nincs köztük, így emberrabló pszichopata is inkább a sorozatban tűnhet fel, nem a valóságban. Ha valaki nagyon be akar jutni egy forgatásra, az a Barátok közt magazinban található versenyeken indulhat. Ha nyer, megnézheti munka közben a színészeket, szerencsés esetben beülhet a Rózsa presszóba, statisztaként, hogy elücsörögjön egy kávé és ásványvíz mellett, míg a pultnál Novák Laci épp sört rendel. A legaranyosabb látogatói csoport - jó pár éve - egy óvodás grupp volt, a kicsik egy egész lepedőt telefestettek a szereplőkkel, így tipegtek be a stúdióba.

Házassági ajánlat nem jellemző, tiniktől kapott szerelmetes hangulatú levél inkább. A rajongók persze hiába kérik a telefonszámokat, ezeket - logikusan - nem adják ki. Ha dumálni nem is, levelezni lehet velük, a legtöbb színész szorgalmasan válaszolgat, noha a többoldalas, önkitárulkozós levelekre inkább csak röviden reflektálnak - autogrammal ellátott színes kártya persze mindig kerül a borítékba.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK