Barátok közt vs Jóban-rosszban

2006.02.03. 16:31

A Jóban-rosszban sajtófőnöke, H. Bíró László szerint a sorozatok iránti rajongásnak speciális kapcsolatteremtő ereje van, a stáb is jókat szokott derülni, mikor a neten elolvassák a hozzászólásokat, az előző epizódok tartalmát leíró szövegeket. A határon túliak - a weben - egy hét csúszással juthatnak hozzá a részekhez, de van kapcsolat az erdélyi rajongók és a magyarországi fanok közt. Sikeresnek tartják a "Tippeld meg, hogy folytatódik a sztori!"-játékot, mert a blogon sokan vesznek részt. "Interaktivitás tehát létezik, ugyanakkor sokszor az az érzésem, hogy valaki súg a háttérből, mert gyakran kitalálják, hogy merre kanyarodik a történet. Ez persze jó, mert azt jelzi, hogy a szövegírók nem elvont gondolkodással kreálják a cselekményeket" - mesélte H. Bíró.

Mészáros Kitty és Előd Álmos a két legnépszerűbb figura, legalábbis a levelek száma és a fiatalabb, netes tábor szerint, ám egy külön kutatás más eredményt hozott (hogy mit, azt nem kötötték az orrunkra). "A rajongók természetrajza más, ők inkább fiatalok. Álmos 24 éves, neki inkább a 10 és 18 év közti lányok írnak, ugyanakkor Kitty a tizennyolcadikban van, neki főiskolás, egyetemista hívei is vannak a fiúk közt" - újságolta a sajtófőnök.

Vannak olyan események, mikor megugrik a levelek és a fórumokba írók száma. Ilyen pillanat volt a sztori szerint Amerikából megjött Helen érkezte, ő olyan figura, akit lehet gyűlölni vagy szeretni, de a sorozatot nézőket nem hagyja hidegen. Amikor megjelent a sorozatban, rengetegen foglalkoztak személyével, azzal, hogy hiteles-e az akcentusa. A "Barbara kinek a lánya?" kérdéskör is sokakat izgatott, de mikor Ekler Laura (Kerekes Viktória) módszeres alapossággal csalta férjeurát, megítélése a "szemét ribanc" és a "bevállalós csaj" közt ingadozott: lényeg, hogy érzelmeket váltott ki a nézőkből.

tv2

Létay Dóra, Lukács Sándor

A napokban egyéves születésnapot ünnepel a produkció, a hardcore-rajongók közül 2-300 juthat el a bulira. Főleg olyanokat válogattak ki, akik már korábban is írtak a színészeknek, azaz a hűség kifizetődő. A leveleket kiosztják a színészek közt, mindenki közül pont Mészáros Kitty (a sorozatban Pongrácz Barbara) az egyik leglelkiismeretesebb, mindegyik levélre válaszol, feltűnik fórumokon, chatel.

A produkció nyáron részt vett a megasztárokkal együtt egy roadshow-n, ide alkalmanként 300 darab úgynevezett dedikáló kártyát vittek, ám rendre kevésnek bizonyult a mennyiség. Több helyen volt nagy tömeg, de Nyíregyházán például egyes színészek egy órán át nem tudtak kiszabadulni a sokaságból, faggatták őket, és aláírásokat kértek - ha már nem volt színes, képes kártya, akkor homlokra, kézre, táskára, pólóra. Bár azt gondolhatjuk, hogy a rajongás személyes ügy, sokan gyerekkel mentek, ugyanakkor feltűnt jó pár nagymama is, aki az unokájának akart vinni dedikált füzetlapot, képet vagy szalvétát.

"Van például egy Dave becenevű komoly szervező-rajongónk, nagy adatbázisa van a sorozatról, mindent tud, képeket is feltesz az előző részekről. Annak ugyan nem örülünk túlzottan, hogy nagyobb a képarchívuma, mint a sajátunk, de nincs mit tenni. Sok felnőtt a bútorokra, berendezési tárgyakra figyel fel, és meg akarja tudni, hogy hol és mennyiért lehet ezeket megvenni. A legénylakás falán egy hatalmas Bono-poszter díszeleg, az nagy sláger volt, sok U2-rajongó szerette volna megkaparintani. Hozzá kell tenni, hogy a bútorok egy része igen drága, de ez sem veszi el a rajongók kedvét, igyekszik beszerezni egy hasonlót" - tette hozzá H. Bíró.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK