Barátok közt vs Jóban-rosszban

2006.02.03. 16:31

Megnéztük, hogy a nézettségi adatok vajon visszaköszönnek-e a konkurens sorozatok internetes megjelenésében. Hivatalos oldalakat, keresőt, fun site-okat, blogokat és fórumokat böngésztünk.

Először a klasszikus számban, a Google fightban kellett megkűzdenie a versenyzőknek, itt papírforma szerinti eredmény született, a Barátok közt 366 000 - 161 000-re győzött a magyar nyelvű lapok közötti találati csörtében. A játszó személyek közül nem kérdéses, hogy kié lett az első hely, bár az eredményt (mely majdnem eléri a fönti két szám összegét!) kétessé teszi, hogy Vad Katalin egy másik szakmában, másik néven vált világhírűvé. Az angol nyelvű találatok nem érdemelnek túl sok szót, a néhány száz közül az első helyen a legnagyobb mozis adatbázis szerepel, sajnos a sorozatok nincsenek a nézők által pontozva, de a kommentárok nem kifejezetten dicsérőek. Hazai pályán természetesen mindkét sorozat esetében előkelő helyen szerepelnek a hivatalos site-ok, nézzük meg ezeket.

A TV2 sorozatának oldala végtelenül egyszerű, a szerkesztők a szériával kapcsolatos híreket, cikkeket, médiamegjelenéseket vadásszák, és ezeket felteszik. A feltételezett rajongó két helyen léphet interakcióba, egyrészt szavazhat kedvencére a nyitólapon, másrészt kommentálhatja a híreket, mindez elég soványka. Hol a linkgyűjtemény, hol vannak a fórumok, és miért nem írhatunk imádott és gyűlölt szereplőinknek érzelemteli mailt, sorolta a kérdéseket a bennünk (meglehetősen mélyre temetve) élő rajongó. Akinek bánatát némiképp csökkentette, hogy az összes előző részre rátalált a főoldal videoszekciójában, és telefonos háttérképet, valamint csengőhangot is talált az oldalon, az utóbbi a tuti eszköz arra, hogy egy zárt térben kiderítsük, ki nézi a sorozatot. Aztán csak meglettek a fórumok is, de sajnos ezek nem pörögtek igazán, mindössze egy esetén találhatunk száz fölötti számban hozzászólást.

tv2

Gregor Bernadett a TV2 sorozatában

A Barátok közt site-ja jobban szerkesztett, nem kell a csatorna menüjében turkálni, ha a szériához kapcsolódó tartalmakat keressük, hanem megtaláljuk ezeket itt is. Maga az anyag is tartalmasabb, a nyitólapon találjuk a legutóbbi és a következő rész leírását, híreket, képeket és az elmaradhatatlan képernyővédőket, háttérképeket. A menüből érhetők el a szereplők oldalai, ahol külön szerepel figurájuk és az azt játszó színész, sajnos sem levélcímet, sem más kapcsolódási pontot nem találtunk senkihez, a csapatépítés ezen formájára nem fordít gondot az RTL Klub sem. A kötelező fórumokat viszont itt is megtaláljuk, ezek jobban is pörögnek, mint a konkurenciánál, igaz, hogy ezek között behozhatatlanul vezet a "bakik a sorozatban, avagy miért gagyi a sorozat" című, valószínűleg az alkotók legnagyobb bosszúságára.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK