Az amerikai tévéhíradók, több külső, díszletbeli hasonlóság dacára, eltérnek a magyarországiaktól. A klasszikus amerikai híradót egy tekintélyes újságíró vezeti. Ő nem egy egyszerű bemondó vagy hírolvasó, hanem kommentátor is egyben, akinek véleményére az egész ország ad. Könyveket írnak (ők maguk), botrányokat robbantanak ki, oknyomozó riportokat készítenek.

Ezeket a személyiségeket, akik gyakran maguk is készítenek tudósításokat és élőben kommentálják az eseményeket, "news anchornak" nevezik. Ezek a "műsorvezetők" az amerikai újságírók krémjét alkotják. Ők maguk reklámhordozók, sokszor velük reklámozzák a csatornákat. Őstípusuk Walter Cronkite volt, aki 1962-től 1981-ig vezette a CBS Evening News-t. Ő ismertette és kommentálta a CBS nézőinek e két évtized eseményeit. Az ő hangjához, imidzséhez kötődik sok amerikai számára a holdraszállás, a Watergate-botrány, a kubai rakétaválság és Kennedy halálának bejelentése.

A Cronkite-éra után a "három nagy" műsorvezető, Peter Jennings, Dan Rather és Tom Brokaw uralták az amerikai képernyőket. Brokaw vezette 1983-tól hétköznap esténként az NBC Nightly Newst visszavonulásáig, 2004 decemberéig. Ő volt az az amerikai újságíró, aki először készíthetett négyszemközt riportot Mihail Gorbacsovval, valamint később Vlagyimir Putyinnal. 2001 szeptemberében azon kevesek között volt, akiknek valóban küldtek lépfenével szennyezett levelet. Visszavonulásakor ő volt a legnépszerűbb híradós személyiség az Egyesült Államokban. Jennings 1983-tól haláláig, 2005-ig uralta az ABC esti híradóját, a World News Tonight-ot. Ő vezette az ABC millenniumi közvetítését, amit 175 millió amerikai kísért figyelemmel. 2001. szeptember 11-én és az azt követő napokban összesen 60 órát volt képernyőn, és szakmai pályafutása alatt összesen 16 Emmy-díjat gyűjtött be.

A triász harmadik - legvitatottabb - tagja Dan Rather, aki 1981-től 2005-ig vezette Cronkite után a CBS esti híradóját. Rather útöbbször keveredett konfliktusba amerikai elnökökkel és alelnökökkel, botrányt is több alkalommal okozott. Egy ízben a CBS Rather késése miatt hat percig nem tudta elkezdeni a közvetítést. Egyes pletykák szerint visszavonulása hátterében is egy újságírói balfogás áll. A 2004-es elnökválasztás alatt Bush elnököt ugyanis erősen megkérdőjelezhető hitelességű dokumentumok alapján támadta.

Sokan úgy vélték, a "három nagy" távozásával tovább fog csökkenni az esti híradók nézettsége. A helyi igényeket jobban kielégítő kábeltévé-hálózatok jelentették velük szemben az első jelentős konkurenciát. A napi 24 órában híreket sugárzó CNN további nézőket csábított el a hagyományos hírműsoroktól, hasonló eredménnyel járt az internet térhódítása. Ugyanakkor a közönség elvárásai is változnak. A legújabb országos sugárzású adónak, a FOX-nak már nincs is országos híradója.

abc

Bob Woodruff, az ABC amerikai tévécsatorna hírolvasója

A "nagyok" esetében is történtek változások, míg a híres műsorvezetők évtizedes tekintélyükkel megengedhették maguknak, hogy bizonyos népszerű témákat egyszerűen ne tűzzenek műsorra, a jelenlegi "anchoroknak" nincs még ekkora nevük. Ez persze nem jelenti azt, hogy a jelenlegi műsorvezetők ne újságírók, hanem felolvasógépek lennének.

Az ABC esti híradóját Jennings halála után Elizabeth Vargas és egy forgatáson Irakban januárban súlyosan megsebesült Bob Woodruff vette át. Ennek megfelelően az iraki téma a szokásosnál is nagyobb hangsúlyt kap az ABC hírműsorában - és általában az amerikai médiában. Woodruff sebesülése, illetve az ehhez kapcsolódó hírek minden este a World News vezető eseményei voltak.