Ötvös Csöpitől a Cobra 11-ig

2006.02.17. 11:55

Persze nekünk magyaroknak sem kell a szomszédba menni, ha látványosságra építő akciósorozatot akarunk készíteni, más kérdés, hogy a szuper kocsikat és a hatalmas robbanásokat hanyagolnunk kellett főleg anyagi okok miatt. De szégyenkezésre semmi ok, hiszen a Linda című nyomozós-verekedős sorozat hatására tinilányok ezrei húztak klumpát és pattantak Babettára, hogy a példaképpé előlépett Veszprémi hadnagy nyomdokaiba léphessenek. Görbe Nóra a sorozat segítségével kvázi karate-ikonná vált, míg a történetbe a romantikus szálat csempésző Szerednyei Béla Tomijának hétről-hétre többmillióan szorítottak, hátha elnyeri az imádott lány kezét.

Ekkora nézettség elérése természetesen a kereskedelmi tévék korszakában már tudományos fantasztikumnak számítana, de a C-kategóriás akciófilm-dömpingben úgy gondolhatjuk, hogy korántsem meglepő, hogy a televíziók fel akarták melegíteni a sorozat sikerét. Sajnos azonban az új köntösbe öltöztetett Linda viszonylag hamar eltűnt a képernyőről - és hasonló sors várt Bujtor István 2.0-ás Bud Spencer-klón Ötvös Csöpijére, aki két kevésbé sikerült Zsaruvér és Csigavér epizód után akasztotta fogasra Kardos doktort és napszemüvegét.

Bár nagy visszhangot nem keltett, de ugyancsak a filmvászonról került a tévénézők elé a mozibukta Európa Expressz című film rövid tévésorozat verziója 2000-ben Rendőrsztori címen - már Kamarás Iván nélkül, de még mindig Szilágyi Tiborral és Rékasi Károllyal. A krimiszerűségnek álcázott akciófilm-sorozatban csak úgy puffogtak a preparált pisztolyok, hullottak a kaszkadőrök, de valahogy a nézők ingerküszöbét ez a magyar sorozat sem tudta átlépni. Ugyanerre az évre datálható az az tinikompatibilis akciósorozat, amely talán a legnagyobb visszhangot keltette - és ebben már Kamarás Iván is vállalta a fellépést a karizmatikus rosszfiú, Evil szerepében. Az alig 10 részt megért Első generáció-t némi lengyel segítséggel forgatták és az RTL Klub egy ideig még főműsoridőben is adta, de aztán a nézők úgy döntöttek, hogy az erőltetetten trendi, magyar színészek által szinkronizált magyar modellekkel teli vizuálisan valóban elsőrangú sorozatra (jó autók, manökenek) nem tartanak igényt. Ki érti ezt?

Idehaza azóta elhaltak az akciófilmes tévés próbálkozások - mint ahogy a hazai sorozatpróbálkozások is pár szituációs komédia sikertelenségét követően, így a jól megszokott szappanoperák közül választhat a néző, ha hazai gyártású szériát akar nézni. A külföldi akciósorozatok közül Amerikát egyelőre ugyancsak elutasítja a magyar közönség gyomra, hiszen az MTV-n vetített, a csatornához képest nagy kampánnyal beharangozott és hétfőn főműsoridőben leadott 24 első évada is megbukott, mivel a célközönséghez egyáltalán nem ért el a reklám - lévén a fiatalok inkább kereskedelmi adókon mulatják idejüket. Öröm az ürömben, hogy a 24-nek egy hazai forgalmazónak hála már 3 évada is megjelenhetett itthon DVD-n.

port.hu

Linda legutóbb a Viasaton sikítozott

A másik említett amerikai sikersorozat az Alias is sikertelen pályafutást tudhat magáénak, pedig a sorozat 2 szériáját az RTL Klub több időpontban, sok promóval még legnézettebb sorozata a Vészhelyzet-et követően is bepróbálta, mindhiába. Azóta az ismétlések péntek éjjel nyilván csak a legnagyobb rajongókat tartják ébren. Az RTL a Végveszélyben című terroristás sorozatát, okulva a példákból már eleve éjszakai órára időzítette, de nem járt jobban a TV2-őn a Halálos iramban című film oldalvizén beevező Fastlane című autós-nyomozós sorozat sem. Talán, ha a rend őrei Ladával és Daciával hajszolnák a bűnözőket, akkor mi is szívünkhöz közelállónak éreznénk a történéseket.

Itthon tehát az újhullámos amerikai akciópróbálkozások nem tudják megvetni a tévében a lábukat - nem lesz könnyű dolga a Viasat3-on február végén induló Wanted - Élve vagy halva című akciósorozatnak, mely a mostanában kialakult trend szerint az USA-ban is csak kábeltévén kerülhetett adásba. Úgy tűnik, csak a német legény maradt talpon hazánkban, a magyar sorozatrajongók inkább néznek Cobra 11-et és Száguldó viperát, valamint helyi gazemberek levadászását, amerikai patrióták helyett, akik számunkra távolinak tűnő terroristákat és kettős ügynököket üldöznek.

Szekeres Viktor

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK