Nem lehet mindenki Travolta

2006.02.21. 12:38

Ősszel indul a TV2-n a Megatánc című zenés-táncos tehetségkutató. Noha nem licencműsorról van szó, mégis sok hasonló akad szerte a világban. Körülnéztünk, hol mi megy.

Nem újdonság a televíziózásban, hogy bevált műsorokat átemelnek hazai mezőnybe, változtatnak rajta néhány elemen, majd külföldi minta inspirálta saját ötletként kerül adásba. A "zárj össze egy bekamerázott házban 12-14 fiatalt, generálj konfliktust, és közönség-szavazatok után távolítsd el a legkevésbé népszerű lakót"-formulát ugyan az Endemol találta ki, és Big Brother néven futtatta, de itthon lett egy hazai klónja, Való Világ néven. Ez pedig olyan nézettséget hozott, hogy egy cseh és egy szlovák adó is műsorára tűzte: nem a drágább BB-formátumot, hanem a magyar verziót vásárolta meg. A perekkel semmire nem mennek az eredeti gyártók, így csak a legszükségesebb esetben fizetnek a televíziós társaságok a jogokért - persze akad példa erre is.

A Megasztár sem pont ugyanaz, mint az American Idol vagy a német RTL Superstar című produkciója (ahol ugye, a jó öreg Modern Talkingos Dieter Bohlen volt az egyik kritikus zsűritag). Így a táncos tehetségkutató ötlete sem új, és nem is kell messzire menni: nemrég fejeződött be a magyar VIVA tévén a Táncreakció című sorozat második szériája - itt a győztes egymillió forinttal gazdagodott. A Kisó vezette, adásonként három-három hazai médiaszemélyiség által látogatott műsorban a fiatalok saját tánccal érkeztek, de csak az jutott messzire, aki a koreográfus által bemutatott elemeket is meg tudta ismételni. Egy részben három versenyző próbálkozott, de közülük csak egy jutott tovább, így alakult ki a döntő mezőnye.

Kicsit messzebb nézve, Spanyolországban mostanában indul a Mira quién baila! című táncos showműsor harmadik szezonja. A korábbi jó nézettség után nem sokat hezitáltak a TVE vezetői, rábólintottak az újabb folytatásra. Ebben nyolc hispán híresség mutatja meg, mit tud a parketten, de persze előtte alaposan felkészítik őket szakemberek - itt annyi a hasonlóság a hazai, tervezett műsorral, hogy a Megatánc-ban is fel-felbukkannak majd médiaszemélyiségek, hogy párost táncoljanak a fiatalokkal. A spanyoloknál is lesznek páros táncok, és ugyanúgy sms-sel és telefonhívással dönthet a tévénéző, hogy kit akar látni a továbbiakban, és ki az a suta mozgású szerencsétlen, akit a legnagyobb jóindulattal sem lehet "géppuskalábúnak" becézni. Ez a formátum különben az Ausztráliában és a BBC-n is látott Strictly Dancing-nak felel meg, és mindenképp elismerésre méltó, hogy a bevételek egy része rögtön jótékonysági célra megy. A műsor az Endemol Southern Star produkciója.

Sorolni lehetne még a hasonló műsorokat, de elég a A So You Think You Can Dance-t említeni még, ez az amerikai FOX műsora, ebben a fiatal tehetségek szintén kipróbálják magukat tucatnyi táncban, a salsától kezdve, a tangón és az akrobatikus rock and rollon át a hiphopig. Az előző menetet, a vélhetően olasz ősökkel rendelkező Nick Lazzarini nyerte, őt a csatorna New Yorkba küldte, hogy megvalósítsa álmát, és világhírű táncos legyen. A fődíj egy Central Parkra néző luxuslakás, és százezer dollár volt. Az újabb tehetségeket toborzó stáb tagjai elmennek Chicagóba, New Yorkba és Los Angelesbe, hogy "megtalálják azokat a táncosokat, akik Amerika lelkét és ritmusát testesítik meg". A legjobb ötven Hollywoodba megy, itt már a legnevesebb koreográfusok foglalkoznak velük, de lényeg ugyanaz: a nézők döntenek milliónyi sms-szavazattal, miközben csak egy táncos maradhat talpon.

Kalmár Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKK