Belakta új bázisát az RTL Klub

2006.03.08. 9:28

Az új székház 26 ezer négyzetméteren terpeszkedik, nem messze a Camponától. Négy új stúdió, köztük egy, mely hatalmasabb, mint az MTV legnagyobb hasonló tere. Minden egyben van, a Fókusznak vagy a Találkozásoknak nem kell átautózni a fél városon, hogy két mondatot felvegyenek Ábrahám Edittel vagy Csomor Csillával - eztán elég beszállni a liftbe. Bejártuk az objektum érdekesebb részét: az RTL Klub vezetői mutatják be egy kétórás program keretén belül az új székházat.

Az előtérben vigyorgó tinik igazgatják izgatottan kardigánjukat, babrálnak hajukkal, majd bevonulnak a Balázs-show díszletei közé: ott kissé vontatottan viccelődő hangulatember fogadja őket, majd beözönlik egy tucatnyi fotós és újságíró. Várakozik a nézősereg, kétszer négy sorba rendezve, jönnek a szerelmes kamaszok, elpiruló fülekkel.

Az építkezés 2004 augusztusában kezdődött, az épület 2005 decemberére lett kész. Kérdésünkre válaszolva elmondják, hogy banki finanszírozással, egy külföldi befektetői csoport húzta fel a valóban modern, tágas és világos építményt, így - bár az RTL Klub volt a megrendelő - igazából jogilag bérli a létesítményt. 2012-ig biztosan. Összegekről nem beszélnek, ez üzleti titok. Több cég található még a Média Center Camponában, de ezek mind az RTL Klubhoz köthetőek, így például a fő műsorgyártó IKO, a reklámidőt értékesítő R-Time vagy a Grundy, amely a Barátok közt részeit szállítja. A székház közel 26 ezer négyzetméteren terpeszkedik, szükség volt rá, mert a csatorna kihízta a Fehérvári úti objektumot.

Előbb a kettes stúdiót szemléljük meg, itt, 360 négyzetméteren készül a Mónika, a Balázs vagy a Heti hetes. Itt a már említett feszengő-vigyorgó tinikkel futunk össze, várják a gunyoros műsorvezetőt és a drámai szembesítéseket. Kifelé menet Liluba botlunk a folyosón, ő régen volt RTL-es műsorban, de most újfent lesz: áprilisban kerül képernyőre az Ecopoly munkacímen futó projekt. Hét adást terveznek tavaszra, egy-egy részben 8-9 vendég prezentálhatja ötletét, gazdasági haszonszerzés céljából, ezeket pedig hattagú, sikeres üzletemberekből álló zsűri bírálja majd el. A jelentkezők harmada feltaláló (vagy annak hiszi magát). A stáb igyekszik szűrni a próbálkozókat, nem cél a sekélyes szórakoztatás. A gazdasági reality már a 3-as stúdióban készül, ez 11 méteres belmagasságával, 820 négyzetéteres alapterületével az ország legnagyobb tévés stúdiója. 400 lámpa alatt izzad mostantól Fábry, Vágó, az Ecopoly Liluja vagy a következő IQ-teszt rengeteg résztvevője.

A déli Híradó-t a vezérlőből nézik meg a látogatók, a műsor pedig az 1-es stúdióból jelentkezik - innen mennek még a Fókusz, a Találkozások, a F-1 és a focimeccsek alatti beszélgetés is. Több képernyő van a minden irányító rendező előtt (az egyiken egy pénzt kunyeráló fiatalember könyörög, hogy tegyük helyes sorrendbe a MŰHEYL betűket, a másikon a Balázs-show nézői-statisztái tapsolnak ütemesen, a harmadikon a déli Híradó-t nyitó mondat szerepel). Persze külön ember kezeli a súgógépet, másik kolléga csak a feliratokat intézi, és így tovább: Alföldi Zoltán pedig hamar végez, nyelvbotlás nélkül.

Fotó: Fábián Évi

A Fókusz képernyőseit és háttérben ügyködő stábját is megnézzük. A pocakos Holló Márta és a szintén várandós Marsi Anikó bemutatják a Reggeli-től december végén elköszönt Barabás Évát, ő helyettesíti a kismamákat majd a képernyőn. Mi Jakab Ádámot, a megbízott főszerkesztőt kérdezzük, ő a magazinműsor indulása óta ebben dolgozik. Elmondja, hogy csak Budapesten bő harminc ember készíti a műsort, hét vidéki stáb mellett. Huszonöt riporter szállítja a témákat, anyagokat. Nincs kötelezően előírt hazai-külföldi arány a témákat tekintve, de mint mondja, a magyarokat sokkal jobban érdeklik a hazai témák, a kerület, a város dolgai, mint távoli események. Így a pesti parkolási káosz, a kátyúk lényegesen jobb témák a Fókusz-nak, mint Angelina Jolie vagy Brad Pitt, netán ezek együtt. Stílusváltás nem lesz a közeljövőben, a nézettséggel elégedettek.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK