A panaszbizottság szerint sértő volt a Mokka

2006.03.20. 13:04

Állampolgári bejelentésre az ORTT Panaszbizottsága megvizsgálta a TV2 2006. február 9-én sugárzott Mokka című műsorát.

A panaszos kifogásolta, hogy a február 9-i Mokka című műsorban lezajlott riportot - amely meghívott környezetvédőkkel készült az M0-s autópályát ellenző állampolgárok és környezetvédők szervezetek tiltakozásával kapcsolatban - követően az egyik műsorvezető a riportalanyok távozása után gúnyos és valótlan állítással manipulálta a nézőket, amelynek következtében a panaszos véleménye szerint a meghívott környezetvédők álláspontja számukra sérelmes módon jutott kifejezésre. Hogy miről van szó, arról részletek itt.

Az eljáró tanács megállapította, hogy a kifogásolt műsor valóban sértette a környezet védelme érdekében aktívan fellépő csoportokat. Ez ellentétes a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvényből kiolvasható azon elvvel, amely szerint a műsorszolgáltatás nem irányulhat semmilyen kisebbség megsértésére.

"Az eljáró tanács hangsúlyozza, hogy a törvény említett elvét - amely a műsorszolgáltatók szólásszabadságának megengedhetetlenül széles körű korlátozására is lehetőséget adna - kizárólag a legkivételesebb, különlegesen indokolt esetekben szabad alkalmazni. Az eljáró tanács ilyen, a különféle közösségek sérelmére hivatkozva alkotmányosan nem korlátozható műsorszolgáltatói szólásszabadsághoz, mint főszabályhoz képest megállapítható rendkívül ritka kivételnek tekinti a XXI. század elején életfontosságú környezetvédelemért fellépő csoportokat sértő műsorszámot" - áll az ORTT közleményében.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK