Újabb Emmy- és Golden Globe-díjas sorozat kerül a hazai képernyőkre, amelyen még a legvitriolosabb tollú kritikusok is csak nehezen találnak fogást. Ki ne kedvelne egy olyan orvost, akit csak idegesítenek a betegek, és ezt a tudomásukra is hozza?

A TV2 továbbra sem lankad, és sokadik amerikai sikersorozatát indítja el a 2005/06-os tévés idényben. Az eddigi sikeres és kevésbé sikeres hazai bemutatók mellé (Született feleségek, NCIS - Tengerészeti Helyszínelők, Kojak, Esküdt ellenségek - Az utolsó szó jogán, Csillagközi romboló) ezúttal egy orvosi nyomozós sorozat iratkozik fel, a Doktor House.

Orvosos sorozatokról a legtöbbeknek a Vészhelyzet-típusú kvázi akciódráma, vagy az RTL Klub által éppen szüneteltetett Grace kliniká-jához hasonló, érzelemdús-gyógyítós sorozatok jutnak eszükbe. Bár a Doktor House-ban is van dráma, érzelem és gyógyítás is, mégis inkább a krimisorozatokhoz lehet hasonlítani. Egy olyan nyomozós sorozatra érdemes gondolni, ahol a gonosztevők nem hús-vér emberek, hanem éppen a húsban és a vérben rejtőző, meghúzódó kis alattomos vírusok, baktériumok és egyéb mikronnyi részecskék.

A főszereplő nefrológus, Dr. House (az idei Golden Globe-díjas Hugh Laurie alakításában) egy zseniális, ámde kiállhatatlan orvos, aki fiatal doktorokból álló csapatot verbuvál maga köré, és minden részben egy-egy rejtélyes betegségtől szenvedő pácienst próbál kigyógyítani a kórból. Az epizódok kulcsszava a differenciál-diagnózis, vagyis House és csapata a tünetek alapján - és egy filctoll, valamint egy fehér tábla segítségével próbál rájönni, hogy milyen kórok okozhatják a betegséget, illetve miket lehet kizárni a gyanúsítottak listájáról. Persze az ügyek, esetek megoldása korántsem egyértelmű, rengeteg buktatón vezet az út a sikerhez, és a késlekedés előfordulhat, hogy a beteg életébe is kerül.

Ami igazán érdekessé teszi a Doktor House-t, mint sorozatot, az a karakterizáció, és azon belül is a főszereplő jelleme. House nem jóságos doktor bácsi, House nem ad nyalókát a gyerekeknek, House minden indokkal megpróbál kibújni a rendelési kötelezettségei alól, hogy egyáltalán ne is kelljen betegekkel találkoznia. (Utóbbi szokása miatt folyamatosan zűrbe is keveredik a kórház igazgatónőjével, aki bármennyire is zseniálisnak tartja az orvost, próbálja jó modorra nevelni.) House ugyanis ki nem állhatja az emberi kontaktust. Hitvallása szerint minden beteg hazudik, úgy tartja, hogy a betegek csak azért vannak, hogy még nyomorúságosabbá tegyék az orvosok életét, akiknek feladata nem a betegekkel való bájcsevely, hanem a különböző kórok felderítése és legyőzése.