Picit más a dél-afrikai Barátok közt

2006.03.23. 14:22

Mondják-e Johannesburgban, hogy "Legyen ön is milliomos"? Milyen a Barátok közt Cape Townban? Ha már nincs pénzünk repülőjegyre és szállodára, legalább nézzünk rá a tévéjükre. Az internet jóvoltából olyan távoli és különböző kultúrájú országok tévéműsoraiba is belekukkanthatunk, mint Japán, Argentína vagy Indonézia. Biztos, ami biztos, azokkal kezdjük, ahol jártunk is: tévé bekapcs, pattanjunk át Dél-Afrikába.

Március idusán sehol egy szó Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor beszédeiről? Dél-Afrikából persze más a perspektíva: a South African Broadcasting Corporation (SABC) híreit a Brit Nemzetközösségi Játékok (Melbourne 2006) megnyitója, a friss Oscar-díjas Tsotsi szereplői, az önkormányzati választások és Jacob Zuma volt miniszterelnök-helyettes elhúzódó nemi erőszak pere uralják.

Közszolgálati tájékoztatást három párhuzamos hírműsor hivatott biztosítani. Az angol nyelvű News @ 7 az SABC-3-ra szorult, ugyanis az egyes zulu, a kettes pedig afrikaans nyelven sugároz - és ez még csak három, a Desmond Tutu érsek által Szivárvány-nemzetnek nevezett Dél-Afrika 11 (!) hivatalos nyelve közül.

A tévéműsor tehát egy sok ismeretlenes egyenlet. A helyi "Friderikusz", Xolani Gwala a bonyolultabb megoldást választotta, napi beszélgetős hírműsora eleve zulu és angol nyelvű. A trend azonban a többség ízlését kiszolgáló / formáló homogenizálás és egyszerűsítés. Nehéz is minden kisebbségnek kedvére tenni, a zajos botrányok viszonylag rendszeresek tévén belül és kívül egyaránt. Snuki Zikalala, a SABC fő hírszerkesztője például igencsak megizzadhatott, amikor az idei önkormányzati választások során, a négy parlamenti párt tévés vitáján néhány kisebb formáció is helyet foglalt. Szó szerint. A többi meghívott grabancnál történő kipenderítését élő adásban láthatták a nézők. No, nem mintha ötleteket akarnánk adni a hazai kis pártoknak.

Iskolatévé, ismétlés, infomercial

A nemzetiségi műsoroknak persze azért is nagy a jelentősége, mert a tévébambuló funkcionális analfabéták aránya igen magas Dél Afrikában. A 13 Magyarországnyi területen, összesen négy országos adó osztozik, a 3 SABC és az E-TV nevű kereskedelmi. Fizető kábelszolgáltató is van M-Net néven, vagy 50 tematikus csatornával, a nevek - Action-X, M-Net Series, M-Net Movies - magukért beszélnek.

Az SABC1 az iskolatévé, a reggeli sávban a YO TV szépre-jóra nevelő műsorai mennek, mint a Takalani Sesame. (Ha tehát a kedves olvasó egy utcát keres Sowetoban, egy szót máris tud. Az persze kétséges, hogy az említett szegénynegyedben, ahol az apartheid elleni felkelés kitört 1976-ban, lenne Szezám utca.)

Az E-TV-n van Napkelte - Morning Edition címmel, majd jönnek a délelőtti sorozatok. Az iskolakerülő ifjaknak szól az előző esti Backstage ismétlése. A dráma egy mondatban: "Sebastian bevallja Keketsónak, hogy már Naomit szereti. Katelgo elmonja Zinzinek, hogy Duma már sohase tér vissza. Sophie rájön, hogy ki az apja. Sírva elrohan, de Thapelo visszahozza." A Vulindlela College-ben csupa kaland a diákélet. Hogy melyik szereplő mit tanul, az nem derül ki.

A munkanap hátralévő része jobbára infomercial műsorokkal telik az összes csatornán. A műsornak látszó home-shopping adások, illetve a közszolgálati tévén is kíméletlenül a mozik közepére kent reklámok épp olyanok, mint itthon. Leszámítva azt az apróságot, hogy a lakosság bő háromnegyede fekete, így a sivatagban is kitartó dezodorok és jobbkormányos autók általi jobb életet elsősorban nekik ígérik.

Kora délután érkeznek a talk-showk. Mónika-Balázs helyét Oprah Winfrey tölti be egymaga, utána pedig - ki hitte volna? - jönnek a sorozatok.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK