Korábbi cikkünkben azzal foglalkoztunk, kik melyik híradót nézik, most annak jártunk utána, miért. Megnéztük egy napon a három országos híradót, mert kíváncsiak voltunk, melyikbe milyen hírek férnek be és azokat hogyan tálalják. A háttérinformációkról Kotroczó Róbertet, az RTL Klub hírigazgatóját kérdeztük.

Az esti hírműsor minden országos adó számára presztízst jelent, vezetőik emblematikus figurák, a bejátszások színvonala reprezentálja, hogy mit tudnak a szerkesztők. Azzal, hogy mi kerül az adásba és milyen hangsúllyal, nem csak tájékoztat a műsor, hanem saját, megcélzott közönsége kedvében is akar járni. A tegnapi nap nem bővelkedett izgalmas eseményekben, ettől még vagy éppen ezért még érdekes lehet, hogy mit kezdett a nap történéseivel a három szerkesztőség. A hírműsorok, így az RTL Klub anyagai is zömében saját gyártásúak, mondta el Kotroczó Róbert. A hírek náluk több nagy nemzetközi ügynökségtől (pl. AP, CNN) és a Független Hírügynökségtől származnak, utóbbi kész anyagokat is szállít. A felelős szerkesztő dönti el, hogy melyik hírből szülessen kész anyag, és előfordul, hogy ezeknek is csak hetven százalékát láthatjuk viszont a képernyőn.

"Nagyon gyorsak a tévés hírműsorok, de lassabbak, mint a rádió vagy az internet, ha nyilvános eseményről van szó. Megint a képközvetítés specialitásáról van szó: nem az újságírók lassabbak. Sok információ exkluzíve csak a televíziók osztályrésze, mert az informátor direkt nagy mennyiségű nézőnek szánja, akik közül esetleg sokan nem internethasználók" - tette hozzá a hírigazgató. 

Az RTL Klub tegnapi Híradó-jába huszonegy anyag fért bele, ennek felét a műsor első felében megjelenő belföldi hírekkel foglalkozó rovat töltötte ki. Az elsőként tárgyalt vezető anyag arról a debreceni esetről szól, hogy osztálytársai rendszeresen vertek egy általános iskolás gyereket, és elkövették azt a hibát, hogy mobiltelefonjukkal rögzítették a bántalmazást. Ha már a gyerekek sanyarú sorsáról van szó, bekerül a hírek közé az is, hogy milyen táplálkozási problémái vannak a kiskorúaknak és ezek miatt milyen következményekkel számolhatnak.

Egyéb visszatérő és új témák után a választásokkal kapcsolatos hírek következnek, ezt a blokkot logóval választják el a többi témától. A négy anyag közül egy tulajdonképpen az adó saját reklámja, amiben egy későbbi, Orbán Viktorral jelentkező műsorukat harangozzák be. A pártok közül a parlamentbe jutásra esélyeseket preferálja az adó, az MDF ezen a napon nem került be közéjük. A nagyvilág eseményei közül csak három érdemelte ki, hogy adásba kerüljön, pontosabban kettő és fél, a drogfutárral kapcsolatos csak magyar vonatkozása miatt került ide.

Négy bulvár, vagy ha tetszik, színes hírrel búcsúzik Erős Antónia és Szellő István nézőiktől, ezek közé is befért egy hazai tárgyú (fecskékkel foglalkozó) anyag. Az utolsó felvonás időben és a hírek számát tekintve is azonos súllyal szerepel, mint a választással kapcsolatos blokk.

A Tv2 Tények-je a tegnapi napon mindössze tizenhat hírt tartott feldolgozásra érdemesnek. A műsor első részét ebben az esetben is a belföldi hírek teszik ki, a hét anyag közül náluk is a debreceni diákaffér érdemelte ki a megtisztelő első helyet, és a hozzá kapcsolódó gyerektáplálkozási tárgyú hír is megjelenik. A választással kapcsolatos napi események nem csigázták fel a szerkesztőket, összesen két anyagot láthatunk a témakörben, ezeket is a belföldi hírek közé keverve.

A külföldre három hír és öt perc jutott, a színes hírek közé négyet válogattak be. A második leghosszabb hírcsokorba került például Varnus Xavér és az új magyar orgona vagy Vajna budapesti filmforgatása.

Ezek után nem meglepő, hogy a közszolgálati csatorna is a belföldi hírekkel kezd, ezeket pedig (itt is logóval elválasztva) a választás hírei követik. Az öt percben elhangzó hat választási anyaggal az m1 leköröz mindenkit, nem is vártunk mást egy közszolgálati adótól. A szerkesztők arra is gondosan ügyeltek, hogy a kiegyensúlyozott tájékoztatás jegyében minden jelentősebb párt helyet kapjon, ez majdnem sikerült is, a négy parlament-esélyes párt után egy ötödiket Lendvai Ildikó emleget, ezzel az ő pártja egy kicsivel több időhöz jut. Egyébként az anyagokat valószínűleg stopperrel szerkesztették, mert mindegyik fél és háromnegyed perc közti hosszúságú.

Forrás: RTLKLUB
RTL: híradósok készenlétben

A struktúra nem szigorú, mert a nagyvilág hírei hazai anyagok közé ékelődnek, előbbiekből összesen hármat kapunk, melyek mind politikai tárgyúak. Nem jutottak be ide holmi hírességek vagy szimpatikus kisállatok, egy komoly hírműsor csak a jövőformáló eseményekről tudósít.

A belföldi anyagok az m1-en is viszik a prímet, az adás majd' felében nyolc ilyen sorakozik. Pállfy és csapata az adás fő motívumának a húst választották: a nyitó hír azzal foglalkozik, hogy mi vagyunk Európa élelmiszerhulladék-lerakója, a második a madárinfluenza és a csirkemelltől való elfordulás összefüggéseit és következményeit boncolgatja.

A bulvár a Híradó végén sem kap helyet, az m1 színes hírei inkább egy konzervatív újság utolsó oldalára hasonlítanak. Két rendőrségi hír közül az egyik a debreceni gyerekbántalmazás, a kereskedelmi tévék vezető anyaga itt csak harminc másodperces rövidhír. A záróanyagok pedig pozitív üzenetet hordoznak, ki ne örülne annak például, hogy a meteorológusok új számítógépet kaptak, ezért pontosabban meg tudják mondani nekünk, hogy mi várható. És az m1 tartja magát a hagyományokhoz abban a tekintetben is, hogy a műsor végén három és fél percben sporthíreket szolgáltat, a Telesport-hoz hasonló intézményt a kereskedelmi tévék nem tartanak fenn.

Nem lehet minden hírtörténetet a sajtó klasszikus rovatai (például politika, gazdaság, bulvár) alapján szortírozni - ahogy arra Kotroczó Róbert felhívja a figyelmünket. Ezért nehéz arról beszélni, hogy ezek milyen arányban kerülnek képernyőre. Az emberek pénzügyi helyzetét és napi gazdasági problémáit érintő információk, valamint az egészségüggyel kapcsolatosak jelentős arányban vannak az RTL Klub Híradó-jában. Ebben nem követnek semmilyen mintát, mert a magyar közönség sajátosságaihoz kell alkalmazkodniuk.