Tévésorozatok közti koalíciók

2006.04.20. 14:52

Múlt vasárnap "máshonnan" ismerősök tűntek fel a Fish & Cage ügyvédi irodában: a The Practice teljes legénysége vendégszerepelt az Ally McBeal sorozatban, sőt még egy valódi sorozat-közti flört is kibontakozott a filigrán főhősnő és Bobby Donnell között. E jeles és ritka alkalomból felidézünk néhány emlékezetes "crossover"-t.

Kezdjük a definíciókkal: a crossover két különálló sorozat szereplőinek közös epizódja. A spin off egy sorozatból kinövő önálló show, amelyben az egyik szereplő kalandjait fűzik tovább az alkotók. A cameo olyan vendégszereplés, amelyben egy ismert színész tűnik fel a sorozatban egy villanásra, de konkrétan nem azt a figurát játssza, akit személyes megjelenése felidéz. Ami a mozi esetében a remake, sorozatoknál az a revival - azaz régi kedvencek újjáélesztése, esetenként aktualizálása. Legnagyobb kedvencek esetében pedig már franchise-ról beszélhetünk, amelyben az egyes epizódok és karakterek számtalan kereszthivatkozással kapcsolódnak össze egy közös univerzumban.

Vidám vendégszereplések

A TV2-n a kezdetektől láthatjuk ismét a Jóbarátok-at, amelyben számtalan világsztár tűnt fel egy-egy epizód erejéig. (Csakúgy, mint a spin-off Joey-ban). Április 26-án kerül sorra a magyar keresztségben Vészhelyzetes dokik kora címet viselő epizód, amelyben valóban feltűnik George Clooney és Noah Wyle, de csak vendégszerepben. Ugyanis az urak csak "hasonlítanak" a chicagói Ross és Carter dokira, a Jóbarátok-béli nevük Mitchell és Rosen doktor.

A Jóbarátok családilag a Mad About You című, hazánkban sajnos nem vetített sorozattal kapcsolódik össze, szó szerint, hiszen Phoebe távolságtartó iker-nővére, Ursula eredetileg ebben a szitkomban (szituációs komédiában) pincérkedett. Kevésbé közvetlen a kapcsolat a Caroline New Yorkban sorozattal. A főszereplő Lea Thompson feltűnik egy rövid jelenet erejéig a Jóbarátok közt, de igazából nem derül ki, hogy ő AZ a Caroline. Később azonban Chandler Bing él át egy kínos szexfilm-kölcsönzős intermezzót "odaát", így a crossover bizonyítást nyer.

Az NBC több béna kísérletet tett arra, hogy a fiatal New York-iakról szóló három sitcom-ját összehozza. A The Single Guy, a Friends és a Caroline in the City szereplői többször tartózkodnak egyszerre egy légtérben, de néha nem találkoznak egymással, így az egyértelmű összekapcsolódás sem alakul ki.

A sorozatok csúcstartói

A szitkomok világában találkozhatunk a sorozat-ugrás csúcstartóival is (merthogy ketten vannak). Ők a George Wendt-John Ratzenberger páros, akik a magyarok számára a Cheers-ben megismert Norm és Cliff figuráját alakították hat (!) különböző sorozatban. Igaz, ebben benne van a Cheers spin-off Frasier sorozat is, valamint a Simpson család egyik epizódja is. Szerepük szerint jobbára bárpultoknál sörözgető mellékszereplők, igaz, egy alkalommal majdnem láthattuk őket egy horgásztúrán is, csak a végén elakadtak a Wings (Szárnyak) repülőtéri bárjában.

Knight Rider

A sci-fi világban jóval több "féregjárat" vezet a sorozatok között. A Star Trek olyan önálló univerzum, amely öt sorozatot, egy animációs feldolgozást és tíz mozifilmet ért meg - ilyen értelemben nem egyszerű folytatásokról, hanem franchise-ról beszélhetünk. Igaz, a konkrét sorozat-közti áltátogatások is gyakoriak, az eredeti sorozat szereplői nem egyszer tért és időt legyőzve tűnnek fel az új generációknál. A kutatás során egy, az ős-Star Trek és a gyalázatos 1997-98-as Knight Rider Team közötti crossover-re is bukkantunk. Kulcsszó gyanánt: Nomad, Jackson Roykirk. A kapcsolat érdekes és védhető, de nem mernénk a részletekkel hergelni a Star Trek Fan Club mindentudóit.

Az Űrszekerek-nek egyébként trónkövetelője is akad: Az Esküdt ellenségek (Law and Order) sorozat és annak spin-off verzió szisztematikusan bemutatja a New York-i bűnüldözés összes szereplőjét, nyomozókat, ügyészeket, bírákat, sőt még a bűnözőket is. Ráadásul a Law and Order-nek is van saját nevelésű sorozat-ugró bajnoka: Richard Belzer John Munch detektív szerepében feltűnt a franchise különböző szériáiban, sőt, az Arrested Development című sitcomban, a Homicide sorozatban és még az X-akták egyik epizódjában is!

Intergalaktikus átjárók

Ha már a Star Treket emlegettük, lássuk a sci-fiket. A TV2-n futó, érthetetlen módon Csillagközi romboló címre keresztelt Battlestar Galactica maga is egy revival, sőt, a poobala.com elszánt szerkesztője egy átfedést is fel vélt fedezni a Firefly című sorozattal. A Csillagkapu már jóval kevesebb külkapcsolatot ápol, leszámítva azt a három tényt, hogy a sorozat egy mozifilmen alapul, Atlantis címen van egy saját spin-off sorozata és Infinity címen egy animációs verziója is. A kezdet kezdetén elejtettek ugyan néhány félszavas utalást a főszereplő Richard Dean Anderson "előző életére", amelyben a vezetéknév nélküli MacGyver-ként barkácsolt különféle tárgyakból robbanó-, vágó- és egyéb szabadulóalkalmatosságokat - de egyébként semmi említésre méltó, leszámítva több száz (!), rajongók által írt novellát és fotómontázst.

fox

Ki ne ismerné Scullyt és Muldert?

Nem így az X-akták! Az csak természetes, hogy Frank Black a Millenium-ból előbb-utóbb összefutott a Mulder-Scully párossal, hiszen mindkét sorozat fölött Chris Carter és Fox stúdió bábáskodott. Az már kevésbé ismert, hogy Mulder némileg paranoiás konspiráció-elméleteket gyártó barátai saját sorozatot kaptak The lone gunmen címen. A trió akkor került előtérbe, amikor az 5. és 6. szezon között az X-akták mozit forgatták.

Ennél különösebb "idegen génmutáció" is történt, a második széria A vörös múzeum című epizódjában. A sztoriban egy felbukkan lélekvándorlás hívő szekta, amely a teheneket nem haszon, hanem háziállatként tartja. Történik egy repülőgép-baleset, amelynek áldozata egy helyi orvos, aki éveken keresztül azonosítatlan anyaggal injekciózta az említett kérődzőket és a helybeli tinédzsereket egyaránt. Mindez Wisconsin államban, Delta Glenben játszódik, alig pár kilométerre a megboldogult TV3-on vetített Kisvárosi történetek (Picket fences) helyszínétől. Utóbbi sorozatban egyértelmű utalások hangzanak el a szomszéd faluban zajló különös eseményekkel és különös FBI-nyomozókkal kapcsolatban. Végül is se cameo, se tényleges crossover nem történik - mint kiderült, David E. Kelley producer így tisztelgett az X-akták előtt.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK