Ismét Havast vette elő az ORTT

2006.05.08. 10:11

Több alkalommal került már a Panaszbizottság elé a Mokka című reggeli műsor. Legutóbb egy márciusi adás miatt marasztalták el Havas Henriket.

Állampolgári bejelentésre a Panaszbizottság megvizsgálta az MTM-SBS Rt. (TV2) 2006. március 21-én reggel sugárzott Mokka című műsorszámát. "Ebben Dr. Szabad György személyére vonatkozóan indokolatlanul sértő, bántó, lealázó kijelentések hangzottak el, amelyek elsősorban burkoltan, utalásokkal, célzásokkal alkalmasak voltak a panaszos személyes lejáratására, becsülete, valamint jó hírneve megsértésére" - állapította meg a bizottság.

Az eljáró tanács véleménye szerint a műsorszolgáltató műsorvezetője, Havas Henrik a panaszos vonatkozásában tett egyes kijelentései a médiatörvényből kiolvasható törvényhozó szándéknak nem felelnek meg. Az eljáró tanács azt is megállapította, hogy a műsorvezető panaszos vonatkozásában tett kijelentései ellentétesek az újságírói etika normáival.

A Mokká-t érte már elmarasztalás, így például egy éve az Országos Rádió és Televízió Testület Panaszbizottságának 8. sz. eljáró tanácsa nehezményezte, hogy Havas Henrik műsorvezető "tahó vidéki művháznak" nevezte a tapolcai művelődési házat, amely profi bokszgálának adott helyet. A Panaszbizottság eljáró tanácsa véleménye szerint a Havas Henrik által tett kijelentés pejoratív megkülönböztetést jelentett. A "vidéki" jelző bizonyos szövegkörnyezetbe helyezve önmagában is egyfajta minősítés, a "tahó" jelzővel pedig felerősíti a sértést - állt akkor a közleményben.

Idén egy panaszos kifogásolta, hogy a február 9-i Mokka című műsorban lezajlott riportot - amely meghívott környezetvédőkkel készült az M0-s autópályát ellenző állampolgárok és környezetvédők szervezetek tiltakozásával kapcsolatban - követően Havas Henrik "a riportalanyok távozása után gúnyos és valótlan állítással manipulálta a nézőket", amelynek következtében a panaszos véleménye szerint a meghívott környezetvédők álláspontja számukra sérelmes módon jutott kifejezésre.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK