Leszbikus- és melegfront a kábeltévén

2006.05.25. 10:22

Egyre több melegekkel foglalkozó reality és tévésorozat kerül képernyőre. Miközben a témával a legtöbb tévé foglalkozik (gyakran felületesen), a Cool nem ilyen szégyenlős, legalább négy ilyen programot tűzött műsorra. A trendről kérdeztünk egy leszbikusfilmekkel is foglalkozó rendezőnőt, aki a nemzetközi Teddy Awards, meleg témájú filmeket díjazó rendezvény zsűritagja is volt, és a Szivárvány Misszió Alapítvány egyik tagját, aki szintén jól ismeri a hazai helyzetet, ráadásul a havonta ismétlődő leszbikus buli, az Ösztrosokk szervezője.

18-as karika a képernyő sarkában, miközben egy piros pólós fiú kérleli az idősebb, szintén férfit: "HIV-pozitív akarok lenni. Minden barátom, akit beavattak, felszabadult. Elkerülhetetlen" - magyarázza, majd a negatív választól feldühödvén részt vesz egy "beavató bulin", tucatnyi másik férfival. A következő képen két meleg fiú csókolózik egy ágyon, ám egyik az erekció hiánya miatt ingerült lesz. Később egy zakós, nyakkendős pasas veszekszik egy pulcsis, érzékeny, könnyes szemű fiúval a konyhában - utóbbi tesz-vesz, mosogat. Rövidre rá igazi nőt is látni, fekete kombinét viselve ballag át egy folyosón, befekszik az ágyba - egy másik nő mellé. Öt perc sem telt el A fiúk a klubból (Queer as Folk)című sorozat újabb epizódjából.

Az elmúlt évben megszaporodtak a melegtémájú sorozatok és realityk, főképp a Cool tévének köszönhetően. Ilyen az amerikai Fiúk a klubból, ami öt pittsburghi meleg fiú életéről szól - ennek különben volt egy hasonló elődje, brit verzióban. Sorozatok közt feltűnik még a magyarul tömör címet kapott L (The L Word), egy kanadai-amerikai alkotás, ami egy Los Angeles-i leszbikus társaság-közösség kalandjait mutatja be. Itthon ismétlés megy, a második részt adta le vasárnap Cool, azaz még bőven be lehet kapcsolódni a sztoriba. A The L Word-ből három évad készült eddig, 38 részt vetítettek az USA-ban - a honlap szerint a negyedik évad 2007-ben kerül a képernyőre.

A Melegítő (The Queer Eye For The Straight Guy) volt az első, melegek főszereplésével készült reality műsor a magyar televíziózás eddigi történetében, ebben öt meleg férfi egy heteroszexuális társuknak próbált segíteni abban, hogy könnyebben találjon magának barátnőt, azáltal, hogy megváltoztatták stílusát, külsejét, lakását. Egy másik - nem is kissé nevetséges - reality, a Legyél te is hetero! (Straight Plan for the Gay Man) ugyanakkor egy másik amerikai tévéshow, ebben négy fickó próbál meg heteroszexuálissá változtatni egy meleget, viszonylag szerény sikerrel.

Azáltal, hogy a Cool tévé sugározza a sorozatokat, kialakul(hat) a nézőben egy olyan érzés, hogy melegnek lenni vállalható dolog, sőt, akár menő, trendi is egyben - persze nem véletlen, hogy nem egy országos kereskedelmi csatorna próbálkozik ezekkel a műsorokkal, vasárnap este hétkor. A kifejezetten melegtémájú műsorok alighanem a társadalom komoly részének ellenszenvével találkozna egy nagyobb tévén, a dühödt és bojkottal fenyegetőző nézők leveleinek hatására alighanem ki is kerülnének a programstruktúrából. Itthon még várni kell a melegség társadalmi elfogadottságára, vélik azok, akik benne élnek, naponta szembesülnek elítélő véleményekkel.

Fiúk a klubból

Katrin Kremmlert, egy régóta Magyarországon élő lányt kérdeztük arról, hogy a melegsorozatok, valóságshow-k jót tesznek-e megítélésüknek. Katrin az immár hét éve bejegyzett Labrisz Leszbikus Egyesület és a Háttér Társaság a Melegekért tagja, ezenfelül rendezett leszbikus rövidfilmeket is - úgyhogy ebben a témában otthonosan mozog. "Számunkra mindenképp jó, hogy vannak sorozatok. Bármi, ami azt mutatja, hogy léteznek melegek, nekünk csak jó, hiszen ezáltal téma lesz, az emberek beszélnek a jelenségről" - véli. Említi a Big Brother-t is, ami talán az első olyan tévéshow volt, ahol igazi (tehát nem színész) melegek bukkantak fel: annyira, hogy egy idő után már nem is indult szinte sehol BB leszbikus, meleg szereplő nélkül. Ők inkább pozitív szereplők, gyakran sokáig eljutnak, néha meg is nyerik a realityket. (Itthon a Való Világ 2. indult két meleg szereplővel, majd az egyik lány - Rita - szintén leszbikussá lett, mivel párra talált a Villában.)

"A leszbikusokkal foglalkozó L című sorozatból láttam pár részt, nos, az sztereotípiákból építkezik, de a legtöbb szórakoztató tévéműsor így van ezzel. Igazából a sorozat egy szép mese. Ismerek egy csomó leszbikust, aki imádja, odavan érte. Abszolút idealizált sorozatról van szó. A felének pont az tetszik, hogy egy szépséges mese. Kell a mese, mert néha nincs más. Olyanok viszont csalódnak, akik azonosulni szeretnének a szereplőkkel, mert ezt nem mindig lehet. Az L-ben például a legfiúsabb lánynak is hosszú haja van, azaz megpróbál megfelelni annak az elvárásnak, hogy a 'nő legyen nőies'. Aki direkt, szándékosan fiús, leszbikus létére, az nem találja meg magát a műsorban" - véli Katrin.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK